23 Σεπτεμβρίου 2007

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μπεκιάρης και η εφημερίδα ΑΞΙΑ για το ζήτημα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ



Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μπεκιάρης στην οικονομική και πολιτική εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ», τοποθετήθηκε για το ζήτημα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ στην έκδοση του περασμένου Σαββάτου 22/9/2007.
Μάλιστα αναφέρεται και στο «ΠΑΣΟΚ – ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ».


«Η ΑΞΙΑ»
Σάββατο 22/9/2007

"«Βράζει» η «Παπανδρεϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ»
Οι «σικέ» δημοσκοπήσεις – Οι απλοί ψηφοφόροι, Κρητικοί και εκσυγχρονιστές τάσσονται υπέρ Γιώργου.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΚΙΑΡΗ

Η ήττα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης του Σεπτέμβρη, προκαλεί σήμερα πικρία στη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ. Η λαϊκή βάση θα εκφραστεί στις 11 του Νοέμβρη για την εκλογή του προέδρου του Κινήματος. Παρά αυτή την αντικειμενική πραγματικότητα, κάποιες δημοσκοπήσεις, σαν έτοιμες από καιρό, μόλις την επόμενη ημέρα της εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασαν την «ετυμηγορία» κάποιων δομημένων συμφερόντων που οριοθέτησαν ένα δήθεν «πλειοψηφικό» ρεύμα υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τα συμφέροντα ή αγνοούν ή ξεχνούν ότι απέναντι πάντοτε υπάρχει ένας Παπανδρέου (και όχι ένας νεόπλουτος της πολιτικής) και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι βαθύτατα παπανδρεϊκό. Μέχρι την ετυμηγορία της λαϊκής βάσης το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο και αυτός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.
Η βάση του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή βράζει. Η βάση σήμερα θεωρεί ότι οι κ. Βενιζέλος και κ. Λοβέρδος δεν εργάστηκαν όσο θα έπρεπε ώστε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της προηγούμενης Δευτέρας έβραζε για την ήττα του ΠΑΣΟΚ.
Μετά την τοποθέτηση, όμως, του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Ζάππειο ότι είναι «παρών», με τον τρόπο, μάλιστα που επιδίωξε να το καταστήσει δηλωτικό απέναντι όχι μόνο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον ελληνικό λαό, η βάση, όπως αναφέρουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ «βράζει για τον πραξικοπηματικό τρόπο που τα ΜΜΕ και κάποια εγχώρια συμφέροντα προσπαθούν να επιβάλλουν τον Βενιζέλο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ». «Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει χάριν του τόπου», είπε ο κ. Βενιζέλος στο Ζάππειο. Υπάρχει χάριν και του ελληνικού λαού. Μόνο που ο κ. Βενιζέλος δεν μας είπε, χάριν ποιων υπάρχουν κάποιοι στην πολιτική.
Η βάση του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει καλά ότι το «βενιζελικό κίνημα», που εκδηλώθηκε, ουδεμία σχέση έχει με της «αμύνης τα παιδιά».
Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τα οποία επικοινώνησε η «Α» επιβεβαίωσαν το αυτονόητο: «Δεχόμαστε καθημερινά τηλεφωνήματα από ολόκληρη την επικράτεια στήριξης στον Γιώργο Παπανδρέου και κατακραυγής της συνολικής στάσης του Ευάγγελου Βενιζέλου».

Οι εκσυγχρονιστές

Εκσυγχρονιστές, που κάποιος χωρίς να γνωρίζει ότι το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ είναι διασπασμένο, θα ανέμενε να υποστηρίζουν τον κ. Βενιζέλο, δήλωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι «επειδή είμαστε σοβαροί άνθρωποι θα στηρίξουμε Παπανδρέου». Κάποιοι δικηγόροι, στελέχη και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι «ο Βενιζέλος είναι ένας καλός νομικός. Δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν μας πείθει και μας φοβίζει με τον αλαζονικό τρόπο που χειρίζεται τα πράγματα». Μετά την επίθεση με καφέ του γνωστού γραφικού εδώ και πολλά χρόνια Δημήτρη Ρέλλου, ο κ. Βενιζέλος βιάστηκε να επισημάνει ότι «καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή». Ακόμη και έτσι δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι εργοδότες και χορηγοί. Η βάση αντιλήφθηκε τον πολιτικό καιροσκοπισμό και στη συνέχεια όταν άκουσε τον κ. Βενιζέλος ότι «ως μελλοντικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ θα …», αντιλήφθηκε το ακαταλόγιστο της εξουσιομανίας και της υπέρμετρης φιλοδοξίας.

Οι απλοί ψηφοφόροι

Οι απλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που ο κ. Βενιζέλος δεν θεωρεί «έγκυρους», κρίνοντας, μάλλον, ο ίδιος ως πιο έγκυρο το καθηγητικό κατεστημένο το οποίο εδώ και πολλά χρόνια υπονόμευε τη λειτουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης (θα τα πούμε εν καιρώ) δηλώνουν στήριξη στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου.
Η Κρήτη, που δεν συγχωρεί τον κ. Νεονάκη για την απώλεια του Νομού Ρεθύμνου, τάσσεται μαζικά υπέρ της θεσμικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που εκφράζεται από τον Γιώργο Παπανδρέου. Όλα τα παραπάνω καταγράφηκαν έπειτα από συστηματική επικοινωνία που υπήρξε με πάρα πολλά στελέχη, ψηφοφόρους και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, με μέλη και φίλους.

Τα πρόσωπα «φωτιά»

Εκείνο, όμως, που δεν συγχωρεί η βάση του κινήματος, είναι ότι ο κ. Βενιζέλος ανέσυρε από το περιθώριο και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τα πρόσωπα που αποτελούν, τους πραγματικούς υπεύθυνους της ήττας, εκείνους που απομάκρυναν το ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία και αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο. Η βάση του ΠΑΣΟΚ τους κατονομάζει. Είναι εκείνοι την πολιτική των οποίων αποδοκίμασε ο λαός το 2004: ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος, ο πρώην Υπουργός Άμυνας κ. Παπαντωνίου, ο κ. Νεονάκης, ο κ. Ανθόπουλος, η πρώην υφυπουργός παιδείας κ. Κούρκουλα, ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών κ. Λοβέρδος, ο πρώην υφυπουργός κ. Μπίστης και μια σειρά από άλλα στελέχη τα οποία οδήγησαν με την πολιτική τους και την γενικότερη στάση τους, το ΠΑΣΟΚ στην ήττα το 2004 και σήμερα τάσσονται στο πλευρό του κ. Βενιζέλου (και αυτά θα τα πούμε εν καιρώ).
Διαδικτυακός πόλεμος
Η αντιπαράθεση έχει εκφραστεί και στο διαδίκτυο με blogs τα οποία είτε εκφράζονται υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου είτε υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και σε αυτή την περίπτωση οι ποιοτικές διαφορές είναι ορατές. Το blog «ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΉ»(www.pasokneaallagi.blogspot.com), που διακηρύττει «Για ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ. λαϊκής βάσης. Για να παραμείνει ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ηγέτης του κινήματος. Για την Ενωμένη Αριστερά» και το blog «ΠΑΣΟΚ2007» (www.pasok2007.blogspot.com), που αναφέρει «Γιώργος Παπανδρέου, χρέος να είμαστε μαζί του», τάσσονται με σαφήνεια υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου και των σταθερών αρχών και αξιών που εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία. Το Blog «venizelospasok.blogspot.com», τάσσεται υπέρ του κ. Βενιζέλου, με τους χρήστες να καταγγέλλουν λογοκρισία των σχολίων τους από τους διαχειριστές του . Τέλος λειτουργεί και το ουδέτερο Blog «Νέα Αλλαγή» (www.neallagi.blogspot.com), το οποίο εισηγείται τη δημιουργία τρίτου πόλου."