22 Σεπτεμβρίου 2007

Υπερ των ιδιωτικών πανεπιστημίων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, υπέγραψε στην εισηγητική έκθεση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Παραθέτουμε το αντίστοιχο απόσπασμα επί της αρχής και τη λίστα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν. Μεταξύ των ονομάτων βρίσκεται και αυτό του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είχε οριστεί ως υπεύθυνος επί της διαδικασίας.
Δείτε το:

Το πλήρες κείμενο της πρότασης που κατέθεσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με τις υπογραφές του συνόλου των βουλευτών του Κινήματος, έχει ως εξής:

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στην πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος (κατά τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής)

Άρθρο 16

α. Επί της αρχής

Για το ΠΑΣΟΚ η αναθεώρηση του άρθρου 16 πρέπει να βασισθεί σε 2 άξονες: (α) Η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει περαιτέρω και κατά προτεραιότητα το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και να εξασφαλίσει την αυτοδιοίκηση και την αυτοτέλειά του. (β) Η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων πρέπει να οριοθετηθεί συστηματικά με βάση μία σειρά αυστηρών εγγυήσεων, αντίστοιχων προς τις εγγυήσεις των δημοσίων ΑΕΙ. Επιπλέον πρέπει να προβλεφθεί ρητά στο Σύνταγμα ότι τα μη κρατικά ΑΕΙ θα μπορούν να λάβουν αποκλειστικά τη μορφή των μη κερδοσκοπικών φορέων. Έτσι εξασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στον μη κρατικό εκπαιδευτικό χώρο.

β. Επί των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 16

Προτείνουμε την αναθεώρηση των παραγράφων αυτών έτσι ώστε διατηρουμένων των εγγυήσεων που ισχύουν για το δημόσιο Πανεπιστήμιο να παρέχεται η δυνατότητα σύστασης ΑΕΙ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και από ιδιώτες που αποβλέπουν να αναπτύξουν κοινωφελή δράση, μετά από κρατική άδεια. Απαραίτητο είναι να προβλέπεται ότι τα ιδρύματα αυτά θα υπάγονται σε κρατική εποπτεία με σκοπό τη διασφάλιση παροχής ανώτατης εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου και την εγγύηση των αρχών της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελευθερίας της διδασκαλίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης. Αυστηρός στόχος της νέας ρύθμισης πρέπει να είναι η δημιουργία ενός εθνικού συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης, με ενότητα και ομοιογένεια. Νόμος θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ, τη νομική μορφή τους, την εφαρμογή της αρχής της πλήρους αυτοδιοίκησης, τον τρόπο επιλογής και τα προσόντα του διδακτικού προσωπικού τους, τον τρόπο εισαγωγής σε αυτά και τις εγγυήσεις της επιστημονικής ελευθερίας. Το Σύνταγμα θα θέτει τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις του εκτελεστικού αυτού νόμου προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ταυτότητας προδιαγραφών, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

γ. Επί της παραγράφου 7 του άρθρου 16

Προτείνουμε την κατάργηση της παραγράφου 7 για να λυθούν τα όποια νομικά προβλήματα τέθηκαν κατά την εισαγωγή του νόμου που ενέτασσε τα ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση.

δ. Επί της παραγράφου 2 του άρθρου 16

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την αναθεώρηση της παραγράφου 2 του άρθρου 16 με την προσθήκη αναφοράς για την ανάπτυξη της «ανθρωπιστικής, κοινωνικής και δημοκρατικής συνείδησης» ως σκοπού της παιδείας.

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Γεώργιος Α. Παπανδρέου Κώστας Σημίτης Απόστολος Κακλαμάνης Φίλιππος Πετσάλνικος Χαράλαμπος Καστανίδης Δημήτριος Ρέππας Θεόδωρος Πάγκαλος Γεώργιος Ανωμερίτης Αλέξανδρος Ακριβάκης Σωκράτης Κοσμίδης Σταύρος Μπένος Απόστολος-Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος Δημήτριος Ανδρουλάκης Δημήτριος Γεωργακόπουλος Δημήτριος Κουσελάς Νικόλαος Χριστοδουλάκης Αθανάσιος Τσούρας Λάζαρος Λωτίδης Ανδρέας Μακρυπίδης Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου Μάρκος Μπόλαρης Γεώργιος Ντόλιος Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης Θεοδώρα Τζάκρη Κωνσταντίνος Βρεττός Ιωάννης Κουτσούκος Φώτιος Χατζημιχάλης Νικόλαος Σαλαγιάννης Εμμανουήλ Σκουλάκης Εμμανουήλ Φραγκιαδουλάκης Μαρία Δαμανάκη Συλβάνα Ράπτη Αναστάσιος Σιδηρόπουλος Εμμανουήλ Όθωνας Στυλιανός Ματζαπετάκης Ιωάννης Διαμαντίδης Χρήστος Χάιδος Κωνσταντίνος Γείτονας Απόστολος Φωτιάδης Βασίλειος Κεγκέρογλου Απόστολος Κατσιφάρας Γρηγόριος Νιώτης Δημήτριος Λιντζέρης Βασίλειος Τόγιας Πέτρος Ευθυμίου Βάσω Παπανδρέου Χρήστος Παπουτσής Παναγιώτης Σγουρίδης Χρυσάνθη Μανωλιά Ιωάννης Παρασκευάς Ελεωνόρα Κατσέλη Αθανασία Μερεντίτη Δημήτριος Βαρβαρίγος Εμμανουήλ Στρατάκης Χρήστος Αηδόνης Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος Ευάγγελος Αργύρης Μαρία-Ελένη Αποστολάκη Ιωάννης Βλατής Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος Καΐσερλης Βασίλειος Οικονόμου Μιχαήλ Παντούλας Ευαγγελία Σχοιναράκη - Ηλιακή Χρυσή Αράπογλου θεοχάρης Τσιόκας Θεόδωρος Κολιοπάνος Κωνσταντίνος Ρόβλιας Παναγιώτης Ρήγας Ροδούλα Ζήση Αριστείδης Μουσιώνης Μιχαήλ Καρχιμάκης Λεωνίδας Γρηγοράκος Ιωάννης Μαγκριώτης Μιλτιάδης Παπάιωάννου Αγγελος Μανωλάκης Πέτρος Κατσιλιέρης Βασίλειος Έξαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος Αντωνία Αντωνίου Μιλτιάδης Βέρρας Αγγελική Γκερέκου Ιωάννης Δημαράς Ιωάννης Δριβελέγκας Ελένη Κούρκουλα Άννα Διαμαντοπούλου Ιωάννης Μανιάτης Κίμων Κουλούρης Αθανάσιος Παπαγεωργίου Αλέξανδρος Παπαδόπουλος Αθανάσιος Μωραΐτης Γεώργιος Λιανής Ιωάννης Παπαντωνίου Δημήτριος Πιπεργιάς Χρήστος Πρωτόπαπας Ηλίας Παπαηλίας Σάββας Εμινίδης Στέφανος Τζουμάκας Γεώργιος Φλωρίδης Ανδρέας Φούρας Αναστάσιος Χωρέμης Ελπίδα Τσουρή Τηλέμαχος Χυτήρης Εκτωρ Νασιώκας Αθανάσιος Αλευράς Χρίστος Βερελής Ανδρέας Λοβέρδος Βασίλειος Γερανίδης Ευάγγελος Βενιζέλος Ιωάννης Τσακλίδης Ευάγγελος Παπαχρήοτος Λάμπρος Παπαδήμας Γεώργιος Παπαγεωργίου


Για όσους προσπαθήσουν να αντικρούσουν την πραγματικότητα τους παραπέμπουμε και στην αρθρογραφία του κ. Βενιζέλου.
Επειδή διάφορα παπαγαλάκια προσπαθούν να πείσουν ότι ο κ. Βενιζέλος είναι κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, και ως εκ τούτου, κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, εμείς παραθέτουμε ένα απόσπασμα από άρθρο του ιδίου που δημοσίευσε η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και με το οποίο ουσιαστικά υποστηρίζει ότι για να υπάρξουν ιδωτικά πανεπιστήμια δεν χρειάζεται η αναθεώρηση του άρθρου 16, μπορεί να υπάρξουν έτσι κι αλλιώς.
Σήμερα, όμως, τα παπαγαλάκια της διαπλοκής, προσπαθούν να πείσουν ότι ο κ Βενιζέλος θα κάνει δήθεν "αριστερή στροφή". Αλήθεια ως "μελλοντικός ηγέτης" και "μελλοντικός πρωθυπουργός" ο κ. Βενιζέλος, θα επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16; Γνωρίζει καλά τι ορίζει το Σύνταγμα. Συνταγματολόγος είναι.
Με την παρακάτω επαναδημοσίευση αποκαλύπτεται ο καιροσκόπος, ο οποίος υπονόμευε όλα τα προηγούμενα χρόνια τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Α. Παπανδρέου.


Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 12.3.2006
Του Ευάγγελου Βενιζέλου
"Η ισχύουσα συνταγματική διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 16 επιτρέπει στον κοινό νομοθέτη να θεσπίσει ειδικό νόμο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με την μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, που θα είναι εξοπλισμένο αφενός μεν με τις θεσμικές εγγυήσεις της πλήρους αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής του ελευθερίας, αφετέρου δε με τις θεσμικές και οργανωτικές ευελιξίες που προσιδιάζουν στην βούληση του δωρητή ή χορηγού του όλου εγχειρήματος, αρκεί φυσικά αυτός να εμφανιστεί"