8 Οκτωβρίου 2007

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου πιο ισχυρός μετά το Εθνικό Συμβούλιο


Ο Γ.Α.Παπανδρέου στο εθνικό συμβούλιο μίλησε ριζοσπαστικά και ενωτικά. Στις πρώτες μέρες που ακολούθησαν μέτά τις εκλογές της 16ης του Σεπτέμβρη και την προσπάθεια κάποιων κύκλων να επιβάλουν με το "έτσι θέλω" τον Ε.Βενιζέλο για πρόεδρο του κινήματος, η βάση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος αρχίζει να δείχνει ξεκάθαρα την στήριξη της στον Γ.Α.Παπανδρέου.


Το ΠΑ.ΣΟ.Κ πάνω από όλα οφείλει να δημιουργήσει μέσα από συλλογικές διαδικασίες μέχρι και την εκλογή προέδρου στις 11 Νοεμβρίου, τις βάσεις για την υπογραφή ενος νέου κοινωνικού συμβολαίου με τον λαό. Ενα κοινωνικό συμβόλαιο που θα βασίζεται στις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όπως τόνισε άλλωστε και ο Γ.Α.Παπανδρέου στην βασική του ομιλία το Σάββατο στο εθνικό συμβούλιο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να εκφράσει ξανά τον μεγάλο δημοκρατικό χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς και να αντιμετωπίσει τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές της Δεξιάς, οι οποίες απειλούν τα δικαιώματα των πολλών και διασφαλίζουν τη δύναμη των λίγων.


Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει κάποιοι στο κίνημα να αντιληφθούν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ. Το γεγονός ότι κάποιοι προεκλογικά αντί να συστρατευτούν στο πλευρό του Γ.Α.Παπανδρέου για τη νίκη, έμεναν απαθείς χωρίς να στηρίζουν ουσιαστικά τις θέσεις του προγράμματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ , αποτελεί πράξη υπονόμευσης της υποτιθέμενης κοινής αντιπολιτευτικής προσπάθειας.


Το γεγονός ότι στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ πριν καν ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, ακολούθησαν τον Β. Βενιζέλο στο Ζάππειο στις δηλώσεις του περί "μελλοντικής" του ηγεσίας στο κίνημα, αποτελεί υπονόμευση της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει το κίνημα σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές.


Τέλος το γεγονός ότι κάποιοι με συγκεκριμένες πρακτικές μετέτρεψαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ απλά σε ένα διαχειριστικό κόμμα εξουσίας την περίοδο 1996-2004, συνιστά υπονόμευση της ιδεολογικής ταυτότητας του κινήματος.


30 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

PLEON ARKEI NA AKOUSEI KANEIS TO BENIZELO. SE OSES ERWTHSEIS ADYNATEI H KOLWNEI NA APANTHSEI H MILAEI GIA ENOTHTA, H GIA ANIKANOTHTA GAP, H GIA ASTEIOTHTES...
SE EXOUME KATALABEI XONTRE

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ »

Ανώνυμος είπε...

Και εμείς στη Νέα Δημοκρατία στήριζουμε Γιώργο!!!

Καλή επιτυχία στον αγώνα σας παιδία!!!!

Όσο έχετε τον Γιωργάκη στα πράγματα εξουσία δε ξαναβλέπετε!

Ανώνυμος είπε...

Πατέρα,

Εχουμε να σου πούμε κάτι. Ακουσες τα νέα; Στις 11 Νοεμβρίου εδώ στην Αθήνα, στην κοιτίδα του πολιτισμού, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στην υπόλοιπη χώρα από την Θρακη και την Μακεδονία, από την άκρη του Αιγαίου μέχρι τα Επτάνησα, από τις βουνοκορφές της Ηπείρου μέχρι τις πανέμορφες ακρογιαλιές της Πελοποννήσου και της ηρωϊκής Κρήτης, θα στήσουμε κάλπες για να εκλεγώ ξανά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Θα έρθουν να με ψηφίσουν με πλοία, με αεροπλάνα, με κάθε τρόπο, πεζοί, ακόμα και σε αναπηρικά καροτσάκια. Ηλικιωμένοι, σαν τις αιωνόβιες ελιές, και νέοι σαν την αυγή. Όλοι αυτοί έρχονται πατέρα, για να τιμήσουν ένα σπουδαίο άνθρωπο, όπως λένε, τον άνθρωπο που τους βοήθησε, τον άνθρωπο που αγάπησαν.

Γι’ αυτά τα νέα θέλουμε να σου μιλήσουμε.

Εδώ στους δρόμους της Αθήνας, και κατά πως λέγουν σε όλη τη γή, ο κόσμος μιλάει για έναν άνδρα. Είναι δυνατόν ένας άνδρας να έχει χάσει τόσες εκλογές;

Λένε ότι μιλώ γιά γνωστά πλήν ξεχασμένα πράγματα, όπως την Νέα Διακυβέρνηση, την Δεύτερη ευκαιρία, την Νέα αρχή και την ανασυγκρότηση με την αριστερά. Λένε ότι τρόμαξα τους δυνατούς και τους κραταιούς, ότι ξεσήκωσα τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Μάγεψα με φράσεις όπως “δέχτηκα να σηκώσω το σταυρό του μαρτυρίου,” “απέναντι στη δεξιά,” “εγώ τίμησα τον Κώστα Σημίτη,” και ο “Νέος Πατριωτισμός.”

Λένε πως υπερασπίστηκα της μικρές και αδύναμες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία, και ότι στήριξα τους Αμερικανούς.

Πατέρα, άσε με να σου μιλήσω για μένα.

Θέλουμε να σου πούμε πατέρα, ότι θα σταθώ μαχητής, όρθιος, λεβέντης, με αξιοπρέπεια. Δεν θα φύγω σιωπηλά μέσα στο βαθύ σκοτάδι της νυχτάς από το ΠΑΣΟΚ, θα φύγω με το θόρυβο χιλιάδων φωνών, θα φύγω με τα χειροκροτήματα ενός ολόκληρου λαού.

Πατέρα, θέλω να σου μιλήσω με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε φορά που συνέβαινε κάτι σημαντικό. Τα νέα είναι τα εξής: ένας σπουδαίος άνδρας, ένας μεγάλος επαναστάτης, διεκδικεί ξανά το ΠΑΣΟΚ
Και θέλω να σου πω κάτι ακόμα: Απέναντι έχω τον Βενιζέλο και τον Σκανδαλίδη που λένε ότι σε αγαπήσανε και σου σταθήκανε περισσότερο από μένα πατέρα.

Γειά σου, πατέρα.

Ανώνυμος είπε...

Γεία παίδες, ψηφίζω ΛΑ.Ο.Σ. και στηρίζω και εγώ Yorgo Papandreou και την βασιλομήτωρ Margaret Chad-Papandreou!

Όσο είναι ο Yorgaki στα πράγματα τόσο θα βγαίνει η ΝΔ και θα κόβουμε άνετα ψήφους της ΝΔ αφού δε θα έχουν το φόβο να βγει το Πανηλίθιο Σοσιαλήστρικο Κούνημα.:)

Εμπρός στο αγώνα παιδία, και ότι θέλετε εμείς μαζί σας είμαστε:)

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσω κάτι βρε παιδία, είμαι δεξιός και θέλω να έρθω να στηρίξω τον γιο της Margaret διότι τέτοιος που είναι στη κυβέρνηση δε θα ξαναβγείτε ποτέ...
αχμ...

Καλά οκ ξεχάστε αυτά που είπα. Θέλω απλά να έρθω να ψηφίσω και εγώ για να στηρίξω Yorgo. Εχουμε πληροφορίες για το πως θα γίνει η ψηφοφορία; Θα είναι επώνυμη ή οχι;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

BENIZELO ESI POU EKSAPTESE MAZEPSE TOUS YPOSTHRIKTES SOU POU MPAINOUN STA BLOGS KAI GRAFOUN MALAKIES. ENAS YPOSTHRIKTHS THS ND H TOU LAOS DE THA TO ELEGE THA TO EKANE APLA.
KOITA KALITERA TA TSIRAKIA SOU.
EISAI TOSO AH8HS POU DEN ANAFERESE SE AFTA TA ATOMA

Ανώνυμος είπε...

χαχαχααχαχαχ ρε γκρικλις συνομωσιολόγε χαλάρωσε λίγο ρε. Το γλεντάμε μαζί σας εμείς οι δεξιοί δε το έχεις πάρει χαμπάρι;;;;

Ημουν πριν σε ένα μπλογκ που υπεράσπιζε τον Βενιζέλο και έγραψα ένα ειλικρινές μήνυμα. Του είπα του ανθρώπου πως ο Βενιζέλος είναι σοβαρός πολιτικός αλλά οι ψηφοφόροι του πασόκ ειναι γκάου. Για αυτό δε θα βγει ποτέ και θα ξαναεκλέξουν Γιωργάκη! Για να τους το παίζει αριστερός και ταυτόχρονα να φέρνει Μάνο και Ανδριανόπουλο (τους πιό ακραίους νεοφιλελευθερους). Για να το λέει ότι θα τα αλλάξει όλα και να μη κάνει τίποτα. Μα τι να αλλάξει ακριβώς ρε πάτε καλά; Δεξί χέρι του Σημίτη ήταν και ηγέτης του κόμματος σας για κοντά 4 χρόνια και δεν έκανε τίποτα.
Το άτομο ειναι νοιάζεται απλά για την εξουσία για αυτό δε παραιτήθηκε και ετσι και τύχει και δε βγει τελικά θα σας το διαλύσει το κόμμα. Είναι αρχομανής, το πήρε από τη μαμά του αυτό:) Αλήθεια η Μάργκαρετ μετά από τόσες δεκαετίες στο Ελλάντα έματε ελλήνικος ή οκι;
Και δε με λες ο Σημίτης τώρα τι του φταίει; Απεχθέστατος ο τελευταίος αλλά τόσα χρόνια μια χαρά δε τα πήγαιναν;


Λοιπόν ακού ανοητούλη εμείς οι δεξιοί όχι μόνο θα ψηφίσουμε Γιωργάκη στις εκλογές συνειδητά για να ξαναβγεί ο γιός της Μάργκαρετ και να πέσετε και άλλο.
ΑΛΛΑ

ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΜΕ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΟΜΠΑ!!!!!

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΧΑΧΑ

theodore είπε...

www.karsilamas.blogspot.com

Δείτε τα ιστορικά λάθη του ΓΑΠ.
Ποιοί ήταν οι πραγματικοί "υπονομευτές" του?

www.karsilamas.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΘΕΡΕ!!

Κάνω το καθληκον μου, όπως με υπαγόρεψες!
Το παίζω Δελφίνος στο ΠΑΣΟΚ, ως ενας Μητσοτάκης!!

Δελφίνοι και ΔΕΛΦΙΝΙ ΑΕ



Οι ναύτες της ΓΑΛΕΡΑΣ, άξιοι ναυτικοί, ανακάλυψαν τη σχέση του Δελφίνου με την ΔΕΛΦΙΝΙ ΑΕ.


Με ποιους έχει ΚΟΙΝΗ εταιρεία η ΔΕΛΦΙΝΙ ΑΕ; Μα με τον κ. Λαμπράκη και τον κ. Μπόμπολα βεβαίως- βεβαίως. Μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε, είμαστε.


Ποια είναι η εταιρεία ΔΕΛΦΙΝΙ; Είναι «η μητέρα όλων των εταιρειών» στις οποίες διαχέεται η συμμετοχή της οικογένειας Μπακατσέλου και οι οποίες είναι μερικές δεκάδες, εντός και εκτός Ελλάδος.


Ποιος είναι εκλεκτό μέλος, γαμπρός, της οικογένειας Μπακατσέλου; Μα φυσικά ο «μελλοντικός ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης», " Ο Ρομπέν των Εκδοτών ", ο κ. Βενιζέλος.


Ασφαλώς ο κ. Βενιζέλος δεν είχε ιδέα για τις σχέσεις αυτές... Στη Φώτο βλέπετε την αντίδραση του παλικαριού μόλις τον ενημέρωσαν για το δημοσίευμα της ΓΑΛΕΡΑΣ.



Αναρωτιέστε ακόμα γιατί κάποια κανάλια και εφημερίδες σκίζονται και εκτίθενται για τον Ευάγγελο;
Είναι πολλά τα λεφτά Γιώργο…
ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΙΝΟΥΣ ,ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΗ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ
Ο μόνος Δρόμος
''...Τώρα πια, ξέρω ότι ο μόνος δρόμος, είναι ο δρόμος της ρήξης και της κάθαρσης από τις αντιλήψεις αυτές. Η στροφή στις ρίζες μας και τις αξίες μας ανοίγει νέα προσέγγιση των σημερινών και αυριανών προβλημάτων για τη χώρα μας.

Πρέπει να ξαναβρούμε την ψυχή μας, να συνδεθούμε και πάλι με τον λαό και την κοινωνία, με τα κινήματα και τις κινήσεις πολιτών, να ξαναβρούμε τον ριζοσπαστισμό μας, να ξαναδώσουμε προοπτική και ελπίδα στους Έλληνες.''
Γιώργος Α. Παπανδρέου
Ε.Σ. ΠΑ.ΣΟ.Κ. 6/10/2007




Ο Ε. Βενιζέλος δεν είναι κανά ορφανό τής πολιτικής. Έχει πίσω του τη δική του –έστω και εξ αγχιστείας– πανίσχυρη οικόγενεια.

Γεννηµένος την πρωτοχρονιά του 1957, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θεωρεί τον εαυτό του τον καλύτερο... µποναµά για την πολιτική ζωή τού τόπου και ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, του οποίου φιλοδοξεί να γίνει αρχηγός, τόσο πολύ ώστε δεν διστάζει να αυτοχαρακτηρίζεται ως «µελλοντικός ηγέτης». Και από το ύψος αυτό να προσφέρει ελεήµονα τη συγχώρεσή του προς το απολωλός πρόβατο που τον φραπέδιασε.
Ο «µελλοντικός ηγέτης» ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδροµία ως «σφοδρός πολέµιος τότε του ΠΑΣΟΚ», αρχικώς ως συνδικαλιζόµενος φοιτητής –ήταν ό ένας από τους δύο εκπροσώπους τής φοιτητικής παράταξης της ΕΚ-ΝΔ τού Γεωργίου Μαύρου στη διοίκηση της ΕΦΕΕ– και αργότερα, το 1976, ως ο «πληθωρικός νεολαίος» τής «Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας», κόµµατος που είχαν συστήσει οι Γ. Α. Μαγκάκης και Δ. Τσάτσος που είναι και ο µέντοράς του στο συνταγµατικό δίκαιο –και από τους πρώτους που έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του.
Η σχέση του µε το ΠΑΣΟΚ προέκυψε µετά την παραποµπή τού Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, όταν ο Δ. Τσάτσος τον συνέστησε ως «κελεπούρι» στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αντώνη Λιβάνη, για την οµάδα νοµικής υποστήριξης του Ανδρέα. Και είναι αλήθεια ότι µε τις γνώσεις και την ευγλωττία του κυριάρχησε σε αυτή την οµάδα και απέσπασε τον θαυµασµό, αλλά και την ευγνωµοσύνη τού ιδρυτή τού «Κινήµατος».

Είναι κλασική περίπτωση χαλκέντερου και εργασιοµανούς, µε υψηλό δείκτη ευφυΐας και εκπληκτικό αµάλγαµα µεθοδικότητας και παρορµητισµού. Ο εξ απαλών ονύχων υπέρµετρος αυτοθαυµασµός και οι φιλοδοξίες του, συχνά τον οδηγούν σε εκδήλωση προκλητικού ύφους. Οι δε επιδιώξεις του υπονοµεύονται από το ασυγκράτητο του χαρακτήρα του.
Ως επιστήµονας είναι πράγµατι αυτοδηµιούργητος. Έκτιζε µε πείσµα τη δική του σταδιοδροµία την ίδια περίοδο κατά την οποία ο πατέρας του –δικηγόρος τής Θεσσαλονίκης– τερµάτιζε άδοξα τη δική του, έχοντας διαγραφεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο για «ατιµωτικά αδικήµατα» οικονοµικής φύσεως. Πράγµα που δεν ξέχασε ποτέ του ο Ευάγγελος. Διό και, όπως αποκάλυψε παλιότερα στο «Ποντίκι» ο Κώστας Παπαϊωάννου, µια από τις πρώτες πράξεις τού κ. Βενιζέλου, όταν έγινε υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν να φροντίσει για την αποκατάσταση του πατέρα του.
Τα γραφόµενα σε διάφορες ιστοσελίδες –που δηµοσιεύθηκαν και στην «Καθηµερινή»– ότι είχε άλλο, δυσώνυµο επώνυµο και ότι το άλλαξε, είτε ο πατέρας του είτε ο ίδιος, τα έχει κατηγορηµατικά διαψεύσει, επικαλούµενος τα µητρώα τής περιοχής Καρυστίας, από όπου κατάγεται και όπου το επώνυµο Βενιζέλος δεν είναι ασυνήθιστο.

Ενώ όµως σαν επιστήµονας χρωστά την προβολή του στην πραγµατικά εξαιρετική κατάρτισή του, ως πολιτικός δεν είναι τόσο αυτοδηµιούργητος όσο θέλει να εµφανίζεται. Μπορεί ο Γιώργιος Παπανδρέου να διεκδικεί να παραµείνει στην ηγεσία τού ΠΑΣΟΚ κληρονοµικώ δικαιώµατι, αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι κανένα πολιτικό... ορφανό. Έχει κι αυτός την κληρονοµιά του. Όχι εξ αίµατος, αλλά εξ αγχιστείας. Η σύζυγός του Βασιλική ή Λία είναι κόρη τού Απόστολου Μπακατσέλου, της γνωστής Οικογενείας που κυριαρχεί στην οικονοµική και πολιτική ζωή τής Θεσσαλονίκης και γενικότερα του βορρά και αδελφή τού προέδρου του Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δηµήτρη Μπακατσέλου, που είναι το µεγάλο αφεντικό τής Μεταλλουργίας «Πυραµίς». (Έχουµε πείρα εµείς... και στα πολιτικά µαγειρέµατα).

Βέβαια, όλο το συµπεθεριό του ανήκει πολιτικά στη Νέα Δηµοκρατία –γι’ αυτό και θα βρείτε Μπακατσέλο επικεφαλής τής ΔΕΘ, του Μεγάρου Μουσικής κλπ. Αλλά δεν αφήνει αβοήθητο τον γαµπρό του, αφού δεν παύει να είναι ένα καλό και «βαρύ χαρτί», στο οποίο η οικογένεια, µε τις πολυσχιδείς δραστηριότητες, εξακολουθεί να επενδύει, παρά την κρίση στις σχέσεις τού Ευάγγελου µε την Λία.
Ανάµεσα στους σηµαντικότερους συγγενείς του είναι ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος, συνεταίρος µε τον ΔΟΛ (Λαµπράκης-Ψυχάρης) και τον «Πήγασο» (Μπόµπολας) στην «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος» που εκδίδει την µόνη, πια, ισχυρή εφηµερίδα στη Θεσσαλονίκη, τον «Αγγελιοφόρο», το περιοδικό Close UP και έχει στην ιδιοκτησία της τον «Φίλιππο», το µεγαλύτερο τυπογραφείο των Βαλκανίων, στο Κιλκίς. Είναι ο ίδιος που είχε ιδρύσει και την τράπεζα «Εγνατία» και δεν κρύβει τις στενές του σχέσεις µε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

















Η µητέρα όλων των εταιρειών
Το Διοικητικό Συµβούλιο της «Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος»:

Πρόεδρος
Χρήστος Λαµπράκης
Αντιπρόεδρος
Γεώργιος Μπόµπολας
Διευθύνων Σύµβουλος
Αλέξανδρος Μπακατσέλος
Αν. Διευθύνων Σύµβουλος
Νικόλαος Μπακατσέλος
Μέλη
Δαµιανός Χατζηκόκκινος
Παναγιώτης Χρυσικάκης
Φώτιος Μπόµπολας
Αλέξιος Σκαναβής
Γεώργιος Μπακατσέλος
Μέτοχοι
Δηµοσιογραφικός Οργανισµός
Λαµπράκη Α.Ε.: 33,33%,
Πήγασος Εκδοτική
και Εκτυπωτική Α.Ε.: 33,33%
Δελφίνι ΑΕ: 33,33%

Ανώνυμος είπε...

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Ακόρεστες φιλοδοξίες
(Γιάννης Τριάντης, Ελευθεροτυπία, 21/9/2007)

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γυρόφερνε στα σοκάκια της φοιτητικής Κεντροαριστεράς, σε μια εποχή που ήταν... επιλήψιμο να μην ανήκεις σε κάποια οργάνωση της Αριστεράς. Ομως ξεχώριζε: αριστούχος φοιτητής και δεινός ρήτωρ, έδειχνε ότι δεν τον χωράει το στενό πλαίσιο της Θεσσαλονίκης. Μέχρι να προσγειωθεί εντυπωσιακά στο μεγάλο αμφιθέατρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, είχε καταφέρει να δώσει το στίγμα ενός ταλαντούχου που δεν περνάει απαρατήρητος: είχε δημιουργήσει φανατικούς «οπαδούς» και εξίσου φανατικούς εχθρούς.

Όμως τους ξάφνιασε όλους, όταν σε μια επίδειξη αξιοπρόσεκτου ρίσκου στάθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια κρίσιμη στιγμή: την εποχή του «Βρώμικου '89»! Τότε, δηλαδή, που π.χ. ο Σημίτης ζητούσε (με άρθρο στο «Βήμα») να «προχωρήσει η κάθαρση μέχρι το τέλος», η Βάσω Παπανδρέου είχε αρνηθεί να καταθέσει ως μάρτυς υπερασπίσεως στο Ειδικό Δικαστήριο, και ο Γιώργος Παπανδρέου -ναι, ο γιος του Ανδρέα και σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ζητούσε από τον πατέρα του, στις 17/12/88, να παραιτηθεί! Ο Βενιζέλος «έπαιξε και κέρδισε». Την εμπιστοσύνη του Ανδρέα, την αγάπη της «βάσης» και το ενδιαφέρον των μήντια.

Φυσικά, τίποτε δεν άφησε να πάει χαμένο. Και κυρίως, το μεγάλο εφαλτήριο - τα μήντια. Δεν του 'καναν χάρη. Είδαν στο πρόσωπο του φιλόδοξου συνταγματολόγου την αριστοκρατική φύτρα ενός μελλοντικού, δυναμικού ηγέτη. Και όπως συμβαίνει συνήθως, ρίχτηκε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Ο ένας απολάμβανε την αμέριστη υποστήριξη των μήντια, η οποία δημιουργεί ενίοτε αφοπλιστική έξαρση, και ο άλλος είχε στον πάγκο έναν εν δυνάμει ηγέτη...

Βέβαια, υπήρχε ένα πρόβλημα, άλυτο μέχρι σήμερα: ο Βενιζέλος δεν έδωσε ποτέ ευκρινές ιδεολογικό στίγμα. Ομως αυτό δεν είναι απαραιτήτως μειονέκτημα, σε εποχές ρευστότητος -ίσως να είναι και βολικό- για κάποιον που οι φιλοδοξίες του είναι ιλιγγιώδεις και προφανείς... Και αυτό, ο Βενιζέλος -και να ήθελε- δεν θα μπορούσε να το κρύψει, ιδίως από τότε που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ο Γιώργος Παπανδρέου. Ενας άνθρωπος περιορισμένων δυνατοτήτων για τέτοια θέση, με καταφανείς αδυναμίες σε όλους τους τομείς, πλην του πεδίου της εντιμότητος και κάποιου επιμελώς φωταγωγημένου ριζοσπαστισμού...

Με τον Σημίτη τελειωμένο, τον Πάγκαλο υπονομευμένο από την άψη και τον άνισο εαυτό του, και τη Διαμαντοπούλου -που ανέτειλε δειλά αλλά προγραμματισμένα στον ορίζοντα- να μην αποτελεί υπολογίσιμο αντίπαλο, ο Βενιζέλος έβαλε μπρος τις μηχανές του ρόλου του: κατέστη πολύ γρήγορα το σημείο αναφοράς όλων εκείνων που έβλεπαν τον Γ. Παπανδρέου να τραυλίζει πολιτικά και να θαλασσοπνίγεται μεταξύ του «εκσυγχρονιστή» εαυτού του και της ανάγκης να κρατήσει ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ...

Δημοσία, ο Βενιζέλος δεν άφηνε τον πληθωρικό εαυτό του να υπερβεί το θανάσιμο όριο, που θα τον στιγμάτιζε ως ιδιοτελώς διαφωνούντα ή πολλώ μάλλον ως υπονομευτή. Ιδιωτικώς, έλεγε όσα ψιθύριζαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο ο Μητσοτάκης: ότι ο Γιώργος δεν κάνει γι' αυτή τη δουλειά... Κάποιες φορές, όμως, δεν άντεχε την πραγματικότητα, όπως τη διαμόρφωνε η χλωμάδα του Γ. Παπανδρέου, και επαναστατούσε μέσα του. Εβγαινε στις ρούγες των μήντια -και λιγότερο στη Βουλή ή στα όργανα του ΠΑΣΟΚ- και άφηνε δηλητηριώδεις αιχμές εναντίον της ηγεσίας. Η εντύπωση είχε εμπεδωθεί: ο Βενιζέλος περιμένει έτοιμος στη γωνία «να πάρει το μαγαζί». Επειδή όμως αυτό είχε αφήσει -ως εντύπωση- και ίχνη εξ αντικειμένου υπονόμευσης του Γιώργου (σιγά: τον κ. Παπανδρέου υπονόμευε ο ίδιος του ο εαυτός), ο Βενιζέλος άρχισε να μαζεύεται, όσο πλησίαζαν οι εκλογές.


Η τελευταία του επαναληπτική βολή ήταν η πρόβλεψη ότι η νίκη θα είναι εύκολη για το ΠΑΣΟΚ. Δεν επρόκειτο για χαιρέκακη προσμονή, αλλά για αναγνωρίσιμη «εκβιαστική» χορογραφία: αν χάσει το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος πρέπει να φύγει. Ομως το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται: η εύλογη απαίτηση -όχι του Βενιζέλου, αλλά της λογικής- και το βαρύ σκορ, θόλωσαν τον επίδοξο ηγέτη. Ποντάροντας στην καταλυτική συντριβή, ανέβηκε στη φρεγάτα των πρόθυμων μήντια και άρχισε τον -θεωρούμενο εύκολο- πόλεμο. Βγήκε στο Ζάππειο, πήγε πρωί πρωί στον Σημίτη, μάζεψε γύρω του δυσαρεστημένους και «εκσυγχρονιστές», έκανε τατουάζ τις δημοσκοπήσεις και έδειχνε τα μπράτσα του προκλητικά και απερίσκεπτα.

Ο ευφυής πήγαινε από γκάφα σε γκάφα, αδυνατώντας να κρύψει τη βουλιμική επιθυμία του να κατασπαράξει τον Παπανδρέου εν μιά νυκτί. Και «την πάτησε»: ο θολωμένος κόσμος του ΠΑΣΟΚ που έψαχνε για υπεύθυνους της ήττας, αντί να ακολουθήσει το «ρεύμα του αυτονόητου», στράφηκε εναντίον του Βενιζέλου, ενοχλημένος από την επιθετική πολυπραγμοσύνη του. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου: η βάση ξέχασε την αμέριστη υποστήριξη των μήντια στον κ. Παπανδρέου, ακόμη και στις επιλήψιμες στιγμές του, και βρήκε έναν εύκολο στόχο, τον Βενιζέλο. Ο οποίος, όπως είπαμε, είχε κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δικαιώσει τη φήμη που έγινε μαχαίρι...

Τέτοιες ώρες ο κόσμος (του ΠΑΣΟΚ) δεν έχει τη νηφαλιότητα να σκεφτεί ότι κανένας Βενιζέλος δεν θα σήκωνε κεφάλι αν ο Παπανδρέου είχε κερδίσει ή αν έχανε αξιοπρεπώς... Το θέμα, όμως, είναι ότι το κλίμα έχει αλλάξει: ο Βενιζέλος όχι μόνο δεν κάνει περίπατο, αλλά κινδυνεύει να πνιγεί στον ωκεανό της ευφυΐας και της ακόρεστης, κακότεχνα εκδηλωμένης φιλοδοξίας του...


Η διάσπαση προ των πυλών

Η ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ήταν βαριά και αναπάντεχη. Ήταν απολύτως φυσικό να προκαλέσει πικρία, απογοήτευση και οργή στα εκατομμύρια των πολιτών που το στήριξαν. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αναμενόμενο να ζητηθούν ευθύνες. Θα ήταν καλό αν η συζήτηση γινόταν συντεταγμένα και ήρεμα. Όμως στο ηλεκτρισμένο κλίμα των πρώτων μετεκλογικών στιγμών συνήθως δεν περισσεύει η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα. Ακριβώς όμως σ' αυτή τη συγκυρία χρειάζονται αυτοσυγκράτηση και περίσκεψη.
Σ' αυτή την πολύ κρίσιμη φάση το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τρία πράγματα: Ενότητα, ενότητα και ενότητα.
Η δημοκρατική παράταξη κλυδωνίζεται από μία κρίση που εκδηλώθηκε λόγω του χειρότερου εκλογικού αποτελέσματος στην πρόσφατη ιστορία της. Τα αίτια της κρίσης είναι τόσο βαθιά που, αν δεν αναλυθούν προσεκτικά κι αν δεν συζητηθούν αντικειμενικά, θα οδηγήσουν σε μαρασμό το Κίνημα. Αυτός είναι ο πιο μεγάλος κίνδυνος.
Το ερώτημα, το αγωνιώδες ερώτημα, που πρέπει σύντομα να απαντηθεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις αφορά τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Όσο η εκκρεμότητα παρατείνεται τόσο το ρήγμα θα βαθαίνει.
Και όσο η εκλογή (νέου) αρχηγού θα απομακρύνεται χρονικά,τόσο θα αμβλύνονται οι συναισθηματισμοί και στα κριτήρια της επιλογής θα κυριαρχούν οι ενστικτώδεις εκτιμήσεις!
Τον νικητή (δυστυχώς γιατρέ) θα προσδιορίσει κατά μείζονα λόγο η απάντηση στο ερώτημα: ποιος κερδίζει τον Καραμανλή

Ασφαλώς η υποστήριξη δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέχεται με βάση προσωπικές συμπάθειες ή συναισθήματα.

Ένας αρχηγός εκτιμάται για τις ικανότητές του και την προσωπικότητά του. Δεν επιλέγεται χωρίς άλλους όρους, χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς συζήτηση για πολιτικές. Δεν αποτελεί διαχρονικά ίδιο αριστερού κόμματος η επιλογή του ωραίου, του φωτογενούς, του ρήτορα.
Πρόκειται για διαδικασία πιο πολιτική, πιο σύνθετη πιο ριζοσπαστική
Που δεν λύνεται με προχειρότητες, ούτε στη βάση πιθανόν απατηλών εντυπώσεων.
Δυστυχώς τις πρώτες ημέρες αντί της συζήτησης επικράτησε σφοδρή ανταλλαγή ύβρεων και απειλών.
Όχι μεταξύ των υποψηφίων, που σε γενικές γραμμές απέφυγαν τις ακρότητες αλλά στους παλιούς και τους όψιμους οπαδούς των «μονομάχων».
Η ατμόσφαιρα, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες, παρέπεμπε σε παραμονές ποδοσφαιρικού ντέρμπι κι όχι μιας εσωκομματικής διαδικασίας.















Είναι παράδοξο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει χωρίς μεγάλες εντάσεις ακόμη δυσκολότερες μεταβατικές περιόδους. Κατάφερε να βγει ενιαίο και αλώβητο από την καταιγίδα που ακολούθησε την αποχώρηση του ιδρυτή του και χαρισματικού ηγέτη του, Ανδρέα Παπανδρέου, από την ενεργό πολιτική. Πέτυχε να μην τραυματιστεί από τη βελούδινη διαδοχή του Κώστα Σημίτη, που, αν και για αντικειμενικούς λόγους έγινε χωρίς καταστατικές διαδικασίες, επικροτήθηκε από την ψήφο ενός εκατομμυρίου πολιτών, μελών και απλών φίλων.


Βέβαια, εδώ πρόκειται για εκλογική ήττα από τη χειρότερη κυβέρνηση και τον πιο αόρατο πρωθυπουργό. Αλλά και πάλι οι μετασεισμοί ήταν μεγάλης έντασης.
Η αλήθεια είναι ότι έγιναν ενέργειες που φόρτισαν υπέρ το δέον την ατμόσφαιρα.

Με απλά λόγια, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, που αποδέχθηκε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογούσε. Τελικά αυτός δρομολόγησε τις διαδικασίες για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της βάσης του κόμματος προς το πρόσωπό του.
Ουσιαστικά, μισάνοιξε την πόρτα για να δει ποιος άλλος θα ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του στην κούρσα για την ηγεσία.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, σαν έτοιμος από καιρό, είδε τη χαραμάδα και όρμησε. Άνοιξε διάπλατα την πόρτα για να θρονιαστεί στη θέση του υποψήφιου. Χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να δώσει την προτεραιότητα σε κάποιον άλλον ή άλλη.
Φυσικά, είχε κι αυτός, όπως και ο πρόεδρος, το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα, αλλά η ΒΙΑΣΥΝΗ του δεν έκανε καθόλου καλή εντύπωση. Δεν ήταν θέμα αστικής αβρότητας. Ήταν πολιτική πράξη, που έδειχνε ότι αδημονούσε για τη «μεγάλη στιγμή» κι ότι ήταν τόσο προετοιμασμένος που όχι απλώς το περίμενε, αλλά ίσως και να το ευχόταν υποσυνείδητα. Φάνηκε επίσης ότι πίσω του στοιχίζονταν ισχυρά εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι υπήρχε ενορχηστρωμένο σχέδιο κατάληψης της Χαριλάου Τρικούπη.
Οι ερμηνείες αυτές ίσως να απέχουν από τις αληθινές προθέσεις του Βενιζέλου, αλλά αυτή είναι η εικόνα που καταγράφηκε στη συνείδηση των οπαδών του ΠΑΣΟΚ τις κρίσιμες εκείνες ώρες.

Τα μέσα ενημέρωσης, που έσπευσαν να επικροτήσουν φανερά την πρωτοβουλία του, περισσότερο τον εξέθεσαν στα μάτια των δύσπιστων παρά τον υποστήριξαν.
Τα ίδια συναισθήματα και τους αντίστοιχους συνειρμούς προκάλεσαν και στελέχη του αποκαλούμενου εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν - όχι και τόσο αυθόρμητα ή καλοπροαίρετα- να διακηρύξουν την υποστήριξή τους στον υποψήφιο νέο αρχηγό!
Ένα δημοκρατικό κόμμα είναι υποχρεωμένο να ξεπερνάει τις κρίσεις και τις αποτυχίες του με δημοκρατικό τρόπο. Επιδεικνύοντας τον πολιτικό πολιτισμό που έχει υπηρετήσει από την ίδρυσή του. Δεν υπάρχει δημοκρατικότερος τρόπος για να λυθούν τα προβλήματα από τον κανόνα της πλειοψηφίας. Η μειοψηφία οφείλει να αποδέχεται τη βούληση των περισσοτέρων.
Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να βγει ψυχικά διχασμένο από αυτή τη δοκιμασία αν δεν πέσουν οι τόνοι.
Μετά από τέτοια και τόση ένταση και αν τα πνεύματα παραμείνουν οξυμένα, ο καθένας φαντάζεται πόσο δύσκολο θα είναι να νιώσουν αύριο «σύντροφοι» οι ηττημένοι με τους νικητές.
Ένα διχασμένο ΠΑΣΟΚ είναι ό,τι ευχόταν χρόνια τώρα η παραδοσιακή Αριστερά (που ποτέ δεν συγχώρησε τον Ανδρέα που την υπερφαλάγγισε στον προοδευτικό χώρο) και ό,τι περίμενε ανακουφισμένη η Δεξιά (που θα επιδιώξει να περάσει στη ζούλα τα αντιλαϊκά μέτρα που προγραμματίζει).
Όσοι δεν θέλουν να γίνει το ΠΑΣΟΚ πιστό αντίγραφο του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, που κολυμπάει στο βάλτο της στασιμότητας μετά από κάθε ήττα μέχρι τη βέβαιη επόμενη, ας ξεχάσουν τις πικρίες τους, τις προσωπικές διαφορές και τις διιστάμενες απόψεις κι ας κόψουν το κεφάλι τους να βρουν μια λύση. Ούτε οι διαδικασίες ούτε οι ημερομηνίες είναι ουσιαστικής σημασίας. Και φυσικά ούτε οι εντάσεις βοηθούν ώστε το ΠΑΣΟΚ να μείνει ενωμένο και κάποτε να ξαναγίνει δυνατό.
--------------------------------





Απτό παράδειγμα της διάθεσης της Ν.Δ είναι το περιβόητο "πόρισμα Ζορμπά".Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς διαβίβασε τη Δευτέρα προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας εγκύκλιό του, σχετικά με τις αρμοδιότητες και ενέργειες του Γ. Ζορμπά, που χειρίστηκε την υπόθεση των ομολόγων. Ο κ. Σανιδάς αναφέρει ότι «έπρεπε να είχε τεθεί και αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής και όχι μεμονωμένα όπως έπραξε ο κ. Ζορμπάς».

----------------------------------
Αυτό το «κάποτε» δεν πρέπει να αργήσει. Ήδη η κυβέρνηση της Ν.Δ. δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις της και ετοιμάζεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Θα είναι το πρώτο νομοθέτημα μετά τον προϋπολογισμό. Επιδίωξή της είναι, με τη συναίνεση των μικρότερων κομμάτων, που νιώθουν ευτυχισμένα με τα ψίχουλα από το τραπέζι των ποσοστών, να λεηλατήσει τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ.

Όσο το Κίνημα ταλαιπωρείται από την εσωστρέφεια, τόσο θα αλωνίζει ελεύθερα ο Κώστας Καραμανλής και οι σταθεροί ή ευκαιριακοί σύμμαχοί του. Ποιος άλλος εκτός από το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί απέναντί τους;

Ο Γιώργος, ο Βαγγέλης και οι...νταβατζήδες


Αλλάζουν τα δεδομένα στο κομματικό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ. Μετά την αποτυχία εφαρμογής του σχεδίου Βενιζέλου για κατάληψη του Κινήματος «με ρεσάλτο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καψής, οι εγκέφαλοι του παρασκηνίου το ξανασκέφτονται.
Ο στόχος παραμένει ίδιος: Η ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου και η αντικατάστασή του με κάποιον δικό τους άνθρωπο. Γι αυτό και ο Γιώργος υπονομεύθηκε σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και είναι χαρακτηριστικό πως έκανε τρία χρόνια στην ηγεσία του Κινήματος για να δει ένα πρωτοσέλιδο υπέρ του στις θεωρούμενες φιλικές προς αυτόν εφημερίδες.
Την ίδια στάση ή μάλλον χειρότερη κράτησαν και τα «φιλικά» κανάλια, τα οποία μεγέθυναν οτιδήποτε δεν πήγαινε καλά στο ΠΑΣΟΚ, είτε αυτό ήταν σημαντικό είτε ασήμαντο, ενώ την ίδια στιγμή κατάπιναν "την κάμηλο" της κυβερνητικής ανικανότητας και της επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα.
Το σκηνικό της υπονόμευσης συνεχίστηκε μέχρι τις εκλογές, ώστε να είναι σίγουρη η έκβαση της εκλογικής διαδικασίας και να μπορέσουν, στη συνέχεια, να οδηγήσουν τα πράγματα εκεί που ήθελαν.
Πρώτη τους επιλογή, για διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, πρωταγωνιστής της εσωστρέφειας με τη βοήθεια και του Γιάννη Πρετεντέρη. Ο οποίος έθετε κάθε φορά, από «Το ΒΗΜΑ» το θέμα γύρω από το οποίο θα κινούνταν η κριτική των βουλευτών κατά της ηγεσίας, καθώς οι βουλευτές έχουν εθιστεί στο να ξεκινούν τη μέρα τους διαβάζοντας την πρωινή εφημερίδα του Λαμπράκη και ειδικότερα τις στήλες «Πανδώρα», «Βηματοδότης» και τη στήλη του Πρετεντέρη.
Από κοντά και το συγκρότημα Μπόμπολα, με το «Έθνος» και το Μέγκα (στο οποίο εκείνος καθορίζει τη γραμμή) και έχει μεγάλα συμφέροντα στα δημόσια έργα και άνθρωπό του στην κυβέρνηση Καραμανλή, από την οποία συνεχίζει να παίρνει όλα τα μεγάλα έργα, τον Γιώργο Σουφλιά. Ο οποίος "τα έχει βρει" και με τον Λαμπράκη.
Λαμπράκης και Μπόμπολας, στα 3,5 χρόνια που ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκαν αρκετές φορές μαζί του.
Τα θέματα που συζητούσε μαζί τους αφορούσαν& τις ασθένειες στον τρίτο κόσμο, το AIDS, την καρέτα-καρέτα κλπ, κάνοντας έτσι σαφές πως δεν είχε καμία πρόθεση να συζητήσει θέματα διακυβέρνησης και συμφωνιών ανάθεσης έργων ή ρύθμισης των τεράστιων χρεών τους, που θα ισοδυναμούσε με χάρισμα
---------------------------------------------------------------------










Παρών στις πολιτικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και στις διαδικασίες για την ανάδειξη ηγεσίας στο κόμμα δηλώνει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Θόδωρος Πάγκαλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία το επόμενο διάστημα.
--------------------------------------------------------------------






Για όλα αυτά τα θέματα, οι «εκδότες του δημοκρατικού χώρου», είχαν πολύ καλύτερη συνεργασία με τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο "τα βρήκαν" και αναβαθμίστηκαν από «νταβατζήδες» σε έντιμους επιχειρηματίες. Ο Καραμανλής δεν είχε πρόβλημα "να τα βρει μαζί τους", κατά τη λογική «η δουλειά να γίνεται κι εγώ να είμαι στην εξουσία».
Οι δύο εκδότες ασκούν μεγάλη επιρροή σε αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον Χρ. Λαμπράκη να επηρεάζει περισσότερους βουλευτές απ΄ ότι ο Γ, Μπόμπολας. Η επιρροή του πρώτου ασκείται σε βουλευτές που έχουν στηρίξει και τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ο δεύτερος έχει προτιμήσει το «εκσυγχρονιστικό» στρατόπεδο.
Το σχέδιο αφορούσε στη γρήγορη κατάληψη του ΠΑΣΟΚ, μέσω, πάντα, δημοκρατικών διαδικασιών , τις οποίες θα κατεύθυναν τα στελέχη που εκείνοι επηρεάζουν. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Βενιζέλος και οι δικοί του εκθείασαν την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου.
Ο Γιώργος κατάλαβε γρήγορα(μετά την...σφαλιάρα) "που πηγαίνει το πράγμα" και άλλαξε έγκαιρα στάση, παραπέμποντας σε ευθετότερο χρόνο την όλη υπόθεση.
Από τη στιγμή που η εξ΄ εφόδου κατάληψη του Κινήματος δεν πέτυχε, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, άρχισε να αντιμετωπίζεται ως «καμένος», όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Το σχέδιο, πάντως, της αντικατάστασης του Γιώργου δεν άλλαξε, παρά το ότι ο Σταύρος Ψυχάρης, που θεωρείται ότι κινεί τα νήματα, με το δικό του ιδιόμορφο τρόπο, λέει, πλέον, για τον Βαγγέλη ότι «δεν έχει έρμα».
Η αποδοχή της μετάθεσης των διαδικασιών για την ανάδειξη Προέδρου για το Νοέμβριο, από μέρους του Β. Βενιζέλου, αποτελεί έμμεση αναγνώριση της αποτυχίας του αρχικού σχεδίου. Αυτό που δεν κατάλαβε το πληθωρικό, κατά τα άλλα, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι η μετάθεση δεν λειτουργούσε υπέρ του αλλά εναντίον του.
Γνωρίζοντας την εξέλιξη των πραγμάτων από την προηγούμενη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Χρ. Λαμπράκης, από «Τα ΝΕΑ», ανήγγειλε, την ημέρα της συνεδρίασης, τις διεργασίες για τη δημιουργία «τρίτου πόλου».
Ήταν, ίσως, ο λόγος για τον οποίο ο Β. Βενιζέλος συμφώνησε στη μετάθεση, θεωρώντας, ίσως, ότι θα έχει χρόνο να το ξανασυζητήσει. Ίσως να είναι και ο λόγος για τον οποίο















εμφανίσθηκε εκνευρισμένος στη συνεδρίαση του οργάνου, στη διάρκεια της οποίας, όπως αναφέρθηκε, είχε συμπεριφορά τηλεοπτικού δημοσιογράφου, σχολιάζοντας τους πάντες και τον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να παρουσιάσει ο ίδιος τις θέσεις του.
Την ίδια μέρα εκνευρισμένος εμφανίσθηκε και ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος «βγήκε» σε όλα τα ραδιόφωνα και τα κανάλια, για να υποστηρίξει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζεται από τη δεξιά.

Η ουσία είναι ότι αναζητείται η «τρίτη λύση», η οποία, αν δεν υπάρξει άλλος τρόπος, θα αναδειχτεί μέσα από μια όξυνση της αντιπαράθεσης Παπανδρέου-Βενιζέλου, η οποία θα υποστηριχθεί ότι απειλεί με διάσπαση το ΠΑΣΟΚ, ώστε να εμφανιστεί ως ενωτική και υπεράνω «προσωπικών διαφορών», η λύση που θα έχει ετοιμαστεί στο παρασκήνιο.
Η λύση αυτή περιλαμβάνει, εναλλακτικά, δύο ονόματα. Της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία έχει την υποστήριξη του συγκροτήματος Μπόμπολα και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος στηρίζεται από το συγκρότημα Λαμπράκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ένας από τους δύο θα είναι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Όσο ο Γιώργος στέκεται όρθιος και οι επιθέσεις που δέχεται δεν τον ρίχνουν στο «καναβάτσο», οι επιλογές μπορεί να αλλάζουν μέχρι να βρεθεί τρόπος να γονατίσει ή να το πάρουν απόφαση ότι δεν πρόκειται να επιβάλουν τη λύση της αρεσκείας τους.






O καφές της παρηγοριάς

Το επεισόδιο "με τον καφέ" - που πέταξε ένας τρελός επειδή- λέει- είδε χθες το βράδυ στο όνειρο του τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο - που είσαι Βαγγέλη να τους καταχεριάσεις, όπως θα έλεγες...- να τον "διατάζει" να πάει στην Χαρ.Τρικούπη και να "μπουγελώσει" τον Βενιζέλο - προφανώς είναι "γελοίο" αλλά απο την άλλη υπογραμμίζει "που βρίσκεται η κατάσταση". Αλλωστε λίγο πριν, η δήλωση Βενιζέλου ήταν "μπουρλότο στα τόπια". Ο "καφές" στο σακάκι, ο "λεκές", ήταν...δρόσισμα μπροστά στα όσα είπε ο ίδιος.

Τι είπε;
Κατ` αρχην μετά τον "λεκέ" στο σακάκι του είπε ότι κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στον τραμπουκισμό και στον Μεσαίωνα. «Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή» είπε με νόημα ο κ. Βενιζέλος! Μεγάλε.....
Πριν τον "λεκέ" είπε τα εξής τραγικά:
«Ορισμένοι καταστρέφουν το πολιτικό κεφάλαιο της δημοκρατικής παράταξης. Εγώ ως μελλοντικός ηγέτης όλης της παράταξης συγχωρώ τους ταλαίπωρους ανθρώπους, συγχωρώ τους επαγγελματίες που γίνονται καθοδηγούμενα όργανα σε μία αθλιότητα, υπονομεύουν την παράταξη, έχουν ευθύνες αυτές που καθοδηγούν και υποθάλπουν αυτή την αντιαισθητική κατάσταση»

Ποιος όμως είναι ο Βενιζέλος που θέλει να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός και από πού κρατάει η σκούφια του; Και πως προέκυψε στο Κίνημα;

Αλήθεια πότε και γιατί άλλαξε το επίθετο του; (δεν είναι κακό να μας το εξηγήσει και αυτό μέσα στα τόσα βαρύγδουπα που λέει...- οι άνθρωποι έχουν μια οικογένεια και ένα επίθετο. Ελάχιστοι το αλλάζουν. Μπορεί να μας εξηγήσει πότε έγινε και γιατί;).
Μπορεί επίσης να μας φωτίσει για εκείνη την έκταση στην Εύβοια που ήθελε να πάρει στην κατοχή του;
Αλήθεια ως γαμπρός του κ.Μπακατσέλου - στενού συνεργάτη του Κ.Μητσοτάκη - πως κατάφερε άπο τα 24 του να είναι καθηγητής Πανεπιστημίου; Επειδή ήταν πολύ έξυπνος μόνο; Εδώ μπορεί να μας διαφωτίσει και η Δόκτωρ Νατάσα!
Στο ΠΑΣΟΚ προέκυψε το 1989. O Νίκος .Αθανασάκης τον γνώρισε στον Λαλιώτη και τον πήγαν στον Ανδρέα, που εντυπωσιάστηκε απο τις γνώσεις του....Ετσι απο το 1993 έγινε υπουργός Τύπου και έκτοτε συνέχεια υπουργός και σήμερα επιδιώκει να γίνει Πρόεδρος του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας.... (θεμιτή και καλή φιλοδοξία ασφαλώς).
Βέβαια ο Β.Βενιζέλος θα έπρεπε να ήταν ο κατεξοχήν "Ανδρεοπαπανδρεϊκός. Αλλωστε ο Ανδρέας με τον Λιβάνη τον ανέδειξαν. Βέβαια ο Βενιζέλος είναι της "μητσοτακικής πτέρυγας και σχολής και οικογένειας". Και δεν είναι μυστικό ότι όλοι οι δημοσιογράφοι του πολιτικού ρεπορτάζ και οι πολιτικοί και επιχειρηματιες γνωρίζουν ότι "το συστημα" προωθεί "Βενιζέλο-Ντόρα" (και ο Κ Καραμανλής γνωρίζει πολύ καλά τι τον περίμενε το βράδυ της Κυριακής αν δεν είχε αυτοδυναμία...- ακόμη τρέμει η ψυχή του...).
Οταν ο Β.Βενιζέλος είδε τον Γιώργο - "τον γιό του Ανδρέα" - να του φράζει τον δρόμο και να θεωρεί το ΠΑΣΟΚ "οικογενειακή επιχείρηση" αντέδρασε(και σωστά σε αυτό το σημείο). Ενας νέος τόσο φιλόδοξος (και ικανός) είδε ότι δεν μπορεί να εκφράσει τον "ανδρεοπαπανδρεϊσμό". Ετσι "στράφηκε" ως "εφεδρεία του συστήματος" και προσεταιρίσθηκε το άλλο "χαμένο κόμμάτι" τους "σημιτικούς". Ηταν μια αναπόφευκτη συμμαχία εξ ανάγκης. Ούτε ο Βενιζέλος τους γουστάρει, ούτε αυτοί τον αντέχουν (γιατί δεν προέρχεται απο αυτούς). Ο μεν Βενιζέλος τους χρησιμοποιεί (γιατί είναι "οργανωμένος στρατός") ενώ αυτοί γιατί δεν έχουν αρχηγό προς το παρόν και "τακτικά" τους βολεύει "να ξεμπερδευουν με τον Γιώργο".

Απο τη στιγμή που ο Βενιζέλος μπήκε επικεφαλής των "σημιτικών" και του "συστήματος" για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του, το "παιχνίδι" δεν μπορεί να είναι "ουδέτερο". Πολύ περισσότερο που ήταν προαποφασισμένο και καλά προσχεδιασμένο.


Φωτιά και τσεκούρι...
επόμενη ημέρα των εκλογών....

Η συντριβή του ΠΑΣΟΚ ήταν προδιαγεγραμμένη και σε όλους μας γνωστή. Ακόμη και εμείς εδώ την περιγράψαμε πολύ αναλυτικά - άσχετα εάν πήραμε θέση και δώσαμε την μάχη για την ακύρωση των προδιαγεγραμμένων σεναρίων. Τώρα η ΝΔ θα κυβερνήσει άνετα για τα επόμενα 2,5 χρόνια και βλέπουμε...(γιατί προφανώς θα φροντίσει να...διδαχθεί....)
Στο ΠΑΣΟΚ έγιναν και γίνονται ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ πράγματα. Τα παρακολουθούμε πολύ στενά. Και θα γράφουμε, όπως πάντα ελεύθερα, την γνώμη μας, για την μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη.
Καταρχήν, θα έπρεπε ο Γιώργος, μετά και τη συνομιλία που είχε το πρωί της Κυριακής με τον Βενιζέλο για το τι θα έκανε σε περίπτωση ήττας, το βράδυ να τον διαγράψει αμέσως και να καταγγείλει την υπονόμευση του και τα κέντρα που την απεργάζονταν.
Με διάγγελμα να έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους. Κι αν χρειαζόταν να διέγραφε και όλους τους υπονομευτές του ΠΑΣΟΚ. Στο όνομα του 38%, να διέγραφε τους συνωμότες και στη συνέχεια να προχωρούσε σε πλήρη και ριζική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Να πέταγε επίσης έξω απο το "τρένο" όλα τα απολιτικ σούργελα που μάζεψε δίπλα του. Να έκανε την αυτοκριτική του ότι μάζεψε τα λαμόγια της διαπλοκής με πρώτους και καλλύτερους όσους απεργάστηκαν την διάλυση του ΠΑΣΟΚ ήδη από το 1989.
Ο Γιώργος θα έπρεπε να κάνει αυτό που δεν πρόλαβε να κάνει το φθινόπωρο του 1995 ο πατέρας του (γιατί μπήκε στο Ωνάσειο - και δεν ξαναβγήκε στην ουσία). Να διαγράψει τον Κ.Σημίτη. Οχι να τον παινεύει τόσο. Η περίοδος Σημίτη είναι το ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΝΕΙΔΟΣ για την χώρα (όπως σωστά είπε και ο Θ.Πάγκαλος σε μια έκρηξη αυτοκριτικής και κριτικής). Και σωστά λέει ο Στέφανος Τζουμάκας ότι πρόκειται για το πιο συντηρητικό και το πιο δεξιό τμήμα "στις παρυφές της δεξιάς προς τα αριστερά"- προϊόν της διαπλοκής. Και έβαλε ο Γιώργος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον συνταγματολόγο του Σημίτη και τη γυναίκα του φίλου του Σημίτη. Ελεος....

Ο Γιώργος έκανε πολλά και τραγικά λάθη. Ανέχθηκε πολλούς και πολλά. Αλλά το χειρότερο και πιο σοβαρό λάθος του ήταν ότι ανέχθηκε - στο όνομα της...δήθεν ενότητας- τους συνωμότες, την "πέμπτη φάλαγγα" της διαπλοκής, αυτούς που έφτυσε και σιχάθηκε όσο τίποτε άλλο ο ελληνικός λαός;
Αλήθεια δεν είναι κύριε Γιώργο Παπανδρέου ότι όταν πήγες στην...Αναγνωστοπούλου να πάρεις το "δαχτυλίδι" της διαδοχής (τρομάρα σου...) οι δημοσκοπήσεις έδιναν ότι ο Κ.Σημίτης χάνει με πάνω απο έντεκα μονάδες;
Το πρωτο λάθος ήταν ότι άφησες "τον αρχιερέα της διαπλοκής" (όπως τον έλεγε τότε ο Κ.Καραμανλής) να παραμείνει πρωθυπουργός.
Το δεύτερο ότι διέγραψες λάθος ανθρώπους στη συνέχεια (τους βουλευτές για μια δήθεν σκανδαλώδη τροπολογία που την εφηυραν τα μέσα της διαπλοκής, για να σε "τεστάρουν").
Το τρίτο ότι πήρες τους δύο "σούπερ μητσοτακικούς" αρχιερείς του νεοφιλελευθερισμού και του αντιπασοκισμού(Ανδριανόπουλο-Μανο) και τους δύο πιο απηνείς διώκτες του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ (Δαμανάκη-Ανδρουλάκη) και τους έχρισες αριστίνδην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ(προφανώς για τιμήσεις τους λυσώδεις αγώνες τους κατά του πατέρα σου και του ΠΑΣΟΚ).
Το τέταρτο λάθος εκείνων των ημερών που έδινες "τα πρώτα δείγματα γραφής" το γελοίο ευρωψηφοδέλτιο...και πάει λέγοντας....

Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν προχωρήσει άμεσα σε διαγραφή Κ.Σημίτη -με την πρώτη ευκαιρία - και δεν ξεκαθαρίσει, όσο είναι εφικτό, με όλους αυτούς που μίσησε ο ελληνικός λαός (και λάτρεψαν παθολογικά οι διαπλεκόμενοι και οι άλλοι "νταβατζήδες") ο Γιώργος ούτε αρχηγός θα γίνει ποτέ, ούτε και Πρωθυπουργός. Ενσωμάτωση δεν υπάρχει (το είδε, το δοκίμασε, το γεύτηκε....).

Τόσο βλάκας δεν μπορεί να είναι κανείς για να υπερασπίζεται ό,τι μίσησε και καταψήφισε ο κόσμος. Αν και είναι αρκετά...αργά.....για όλα αυτά, ίσως να έχει άλλη μια τελευταία ευκαιρία ο Γιώργος να αποδείξει ότι μπορεί να είναι και να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (όχι επειδή ήταν γιός του Ανδρέα). Και αυτό μόνο μέσα απο σύγκρουση μπορεί να προκύψει. Οποιοι μείνουν τουλάχιστον θα παλέψουν προς ενιαία και αποφασισμένη κατεύθυνση....Το έκανε και το 1975 ο Ανδρέας όταν πέταξε εκτός την "φράξια Σημίτη-Καράγιωργα-Κωνσταντόπουλου κ.α." (όπως έκανε με την Ενωση Κέντρου ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ) και κάθε φορά που οι "νταβατζήδες" τον ήθελαν υποχείριο τους (μέχρι που κατάφεραν να τον εξοντώσουν, να διορίσουν τον Κ.Σημίτη στη θέση του και μετά να αφήσουν τον...γιό του να διαχειριστεί τα...συντρίμια που άφησε ο...εκσυγχρονισμός τους...).

Αυτά προς το παρόν.

Ας δούμε και εδώ κι ας διαβάσουμε την δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, που δείχνει ότι σιγά σιγά αρχίζει να...καταλαβαίνει τι γίνεται.

"Απευθύνομαι στους δημοκράτες, τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας μας. Αισθάνονται πικραμένοι, πονεμένοι, αγωνιούν για την πορεία της Παράταξής μας, αγωνιούν για την πορεία του τόπου μας. Ο κόσμος θέλει να ειπωθούν όλα και θα ειπωθούν. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη έχει τη δύναμη και τις διαδικασίες να βρει τη λύση. Διαδικασίες που αναδεικνύουν θέσεις, αρχές και αξίες. Αυτές που θα μας ενώσουν, ώστε να εγγυηθούμε και πάλι ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει η πρωταγωνιστική δύναμη Αλλαγής εδώ στην Ελλάδα ξανά. Και αυτές τις διαδικασίες τις εγγυώμαι. Εγγυητής της ενότητας είναι η συλλογικότητά μας. Εγγυητής της ενότητας είναι τα συντεταγμένα όργανα του Κινήματος, ο ίδιος ο Πρόεδρος. Εγγυητές είναι τα μέλη, τα στελέχη μας και η συνείδησή τους, δε χρειάζονται άλλοι εγγυητές.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο προοδευτικός λαός θεμελίωσαν το ΠΑΣΟΚ ως Παράταξη δημοκρατική και αυτόνομη. Πάντα με την πίστη ότι κάθε εξουσία πηγάζει από το λαό, εκφράζει το λαό και υπηρετεί το λαό. Συγκρουστήκαμε με όσους ήθελαν να μείνει η Ελλάδα πίσω. Με όσους δεν ήθελαν να αλλάξει η Ελλάδα. Συγκρουστήκαμε με όσους ήθελαν να υπαγορεύουν πολιτικές ή και πρόσωπα ερήμην του Ελληνικού λαού. Αυτή την πολιτική αυτονομία καλούμαστε να διασφαλίσουμε και σήμερα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε όλους. Το ΠΑΣΟΚ δεν χειραγωγείται. Ο Ελληνικός λαός και κανείς άλλος, αποφασίζει, για το ποιος κυβερνά τον τόπο. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας μας, όλα τα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ, θα περιφρουρήσουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και την αξιοπρέπειά μας. θα περιφρουρήσουν την πολιτική αυτονομία του Προοδευτικού μας Κινήματος. Εγώ αυτή τη μάχη θα δώσω και ενωμένοι θα την κερδίσουμε".

Ανώνυμος είπε...

Τώρα σας φταίει ο Λαμπράκης και τα διαπλεκόμενα;
Συνέλθετε ρε GAPιτες! Όταν το 2004 στήριζε με νύχια και με δόντια GAP ήταν καλός και τώρα που το γύρισε ανακαλύψατε τα διαπλεκόμενα;

Απλά ο Λαμπράκης, επειδή είναι ένα κλικ (μάλλον πολλά κλικ) πίο έξυπνος από εσάς κατάλαβε πως η παράταξη ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΕΙ με τον GAP.

Επί δεκαετίες τον στήριζε, οι εφημερίδες του ουδέποτε έγραψαν τίποτα κακό για αυτόν και τις παρανοικές κινήσεις του ως υπουργού εξωτερικών.
Αλλά μπούχτησε...το χοντρό πατατράκ του Πασοκ στις εκλογές ούτε και αυτός δε το περίμενε.
Ο άνθρωπος κοιτάει το καλό της παράταξης που στήριζε μια ολόκληρη ζωή και την θέλει πίσω στη μάσα και τη κουτάλα της εξουσίας.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρει ο κος Λαμπράκης ότι με Γιώργο στην εξουσία δεν θα υπάρχει μάσα και αυτό δεν του αρέσει καθόλου. Αντίθετα με Βενιζέλο θα φάει του σκασμού. Τα ίδια γινόντουσαν και το 89. Δεν μπορώ να ακούω αηδίες ότι θέλει ο Λαμπράκης το καλό του ΠΑΣΟΚ και γιαυτό στηρίζει Βενιζέλο!Εδώ βγήκε ο Μητσοτάκης και στήριξε Βενιζέλο!Και αυτός μάλλον το "καλό" του ΠΑΣΟΚ θέλει! ΉΜΑΡΤΟΝ

Ανώνυμος είπε...

Ναι επειδή ο Γιωργάκης θα κόψει τις μάσες του Λαμπράκη
αχαχαχχαχαχα

Καλά ρε πόσο γκάου είστε οι πασοκοι ε;

Εδώ ο Γιωργάκης δεν έχει τα κότσια να πει όχι στη μαμά-μάργκαρετ θα κόψει τη μάσα από τον Λαμπράκη; Ρε πάτε καλά;

Καλά έγραψε ο άλλος εδώ ότι γελάει ο κόσμος μαζί σας!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ

Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974 βρήκε μια μηχανή κομματική ένα άρμα μπορει ξεθωριασμένο και χτυπημένο από την δικτατορία αλλά σιγουρα έτοιμο να υποδεχτει τον Ανδρεα ως Αρχηγο και να το οδηγησει ξανα άμεσα στην εξουσία.Εκείνος όμως αρνήθηκε πέταξε το άρμα της ενωσης κέντρου στην άκρη το προσπέρασε και έχτισε από την αρχή το δικό του .Δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ για να εκφράσει τις ανάγκες εκεινης της εποχής για να δώσει νέο όραμα αυτό της ΑΛΛΑΓΗΣ στον κουρασμένο από την δικτατορία και τις παλινωδίες αλλά και από τις αγεφύρωτες διαφορές που υπήρχαν στην τοτε δημοκρατική παράταξη και όπως εκείνη εκφράζονταν από την Ένωση Κέντρου.Σήμερα το ΠΑΣΟΚ ματαλλάχθηκε (το μετάλλαξε η εξουσία) σε ένα μόρφωμα πολιτικό που θυμίζει εκεινη την εποχή.Πολλά στελέχη εργαζονται για την ανακατάληψη της εξουσίας χωρίς όραμα και χωρίς πολιτική που μας διαφοροποιεί από όλους τους άλλους .Είναι έτοιμοι να συμφωνησουν με όλους αρκει να γινουν αρεστοι.Δεν παραγουν ιδεολογια δεν παράγουν πολιτική, δεν ξεσηκώνουν το λαό γιατί απλά δεν μπορουν…..Μπορουν μονο να διαχειριζονται την εξουσία και να πλασάρονται σαν καλύτεροι από τους άλλους όχι διαφοετικοί αλλά απλά καλύτεροι.Σήμερα ο Παπανδρέου στη βουλή έθεσε τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων …Σήκωσε ψηλά την φωνή του λαού ακουσαμε από το στόμα του όλα εκεινα που μας ενοχλούσαν χρόνια τώρα μάθαμε επιτέλους πως τα ιδια που ενοχλούν εμάς ενοχλουν και εκείνον.Ναι δεν προλαβε δεν θέλησε δεν τόλμησε συμβιβάστηκε ίσως …Όμως έδειξε την διαφορά ξεσκέπασε όχι την συνομωσία υφαρπαγής του ΠΑΣΟΚ αλλά ξεσκέπασε με μια κίνηση εκεινους που τρεμουν την φωνή της αλήθειας εκείνους που χρονια τωρα οδηγούσαν το ΠΑΣΟΚ το ΚΙΝΗΜΑ τον ΛΑΟ στην αυτούπνωση και στην παραλυσία της εξουσιομανίας….Είδαμε ξεδιάντροπα μπροστά μας να ξαφνιάζονται να ταράζονται και με ομαδάρχη τον τεως πρωθυπουργό να «συνομωτούν» να κινουν τα πιονια στην σκακιέρα της αλλαγής ηγεσίας ….Θέλουν το ΠΑΣΟΚ δικό τους , γιατί όμως άραγε;Τι εχουν να δωσουν παραπάνω από αυτά που εδωσαν τοσα χρονια; Κύριε Σημίτη περίπου 10 χρονια πριν αναλάβεις την ηγεσία του κινηματος μεθοδικά με το δεφτέρι σου έκανες το ίδιο που κανεις σήμερα σε έναν άλλον Παπανδρέου στον Ανδρέα …Το 1989 δεν εχει ξεχαστεί ακόμη κυριε πρωην πρωθυπουργέ είναι νωπό και σημερα το ξαναζούμε όλοι να εκτυλισσεται ως ιλαροτραγωδία μπροστά μας..Ο Γέρων σοφός Κακλαμάνης σηκωσε τη σημαια της ενοτητας και εδωσε σολομώντειο λύση …πολλοί ειπαν πως έσωσε τον Παπανδρέου ίσως να έγινε κι αυτό..Σίγουρα όμως περισσώθηκε και η δική σας αξιοπρέπεια κυριοι Δελφίνοι και πρωτομάστορες της ήττας.Διασωθηκατε επειδη δεν πηρατε τελικώς θέση στο αυτονοητο που ζητησε ο Πρόεδρος Παπανδρέου την εμπιστοσύνη σας να εκφραζει το όλον ΠΑΣΟΚ στη βουλή…δεν θα του την δινατε ; μάλλον όχι…ισως προχωρούσατε σε ένα πραξικόπημα στην αιθουσα της βουλής και τον αποκαθηλώνατε …Και μετα ; ΜΕΤΑ ΤΙ ; Τι θα κάνατε μετα ω σωτήρες της δημοκρατικής παράταξης : Θα αλλάζατε τα πάντα εσεις ; Θα φέρνατε το καινουργιο εσεις ;Θα εμπνέατε το Λαό μας εσείς ;Θα γεννούσατε εσεις το όραμα για την νεα κοινωνια της δικαιοσύνης της ισότητας Τι κανατε τοσα χρόνια ; Ποια πολιτική μας υποχρεωσατε να υποστηριζουμε στο ονομα της επιπλαστης ενότητας;Ποιος παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ και το Λαο βορρά στο σαγόνια του πιο σκληρου τραπεζιτικού κεφαλαίου και της διαχείρισης της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με τις αγάπες σας με τους συγκροτηματάρχες;Αισθάνομαι εντονα και αντιφατικά συναισθηματα αυτόν τον καιρό, από την μια φοβάμαι για την ενότητα του Κινηματος και από την άλλη λέω πως μια τετοια ενότητα είναι άχρηστη όταν καλύπτει υποθάλπει καλλιεργεί σαν θερμοκήπιο τόσες διαφορές , τόσες διαφορετικές στάσεις ζωής , τόσα ανομήματα , ΤΟΣΑ ΛΑΘΗ!Δεν ξέρω τι πρεπει να γίνει …Ξερω μονο πως η γέννα είναι επώδυνη .

Σύντροφε Παπανδρέου δεν πρεπει αυριο η ιστορία να γράψει πως ώδινεν όρος και ετεκεν μυν .Πρεπει όσοι πιστεύουμε σε ένα όραμα σε μια διαφορετική νοοτροπία Αλλαγής και όχι διαχειρισης σε ένα όραμα άσκησης εξουσίας για τον ΛΑΟ , για μια Άλλη Δημοκρατική ελευθερη από παλιές και σκοτεινες νοοτροπίες , όλοι ΜΑΖΙ , ΜΑΖΙ με σένα πρεπει να δωσουμε το μήνυμα της ρήξης με το παρελθόν κι ας πονέσουμε…..

το ΑΥΡΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣE ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ

theodore είπε...

www.karsilamas.blogspot.com

Πόσα θέλουν για να μας τρελλάνουν οι....Πασόκοι?

www.karsilamas.blogspot.com

theodore είπε...

WWW.KARSILAMAS.BLOGSPOT.COM

ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ;

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ;

WWW.KARSILAMAS.BLOGSPOT.COM

Ανώνυμος είπε...

ΤΥΧΑΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ
πρωθυπουργός: πρώτος ανάμεσα σε υπουργούς
υπουργέω - ω υπηρετώ αρήγω προσφέρω εργασία και υπηρεσίες
ΕΛΛΗΣΙΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΝ να προσφέρεις εκδούλευσι /υπηρεσίες στους Έλληνες
υπουργός/ή υποεργός : ο παρέχων εξυπηρετήσεις/βοήθειες ο εξυπηρετικός ο συντελεστικός εις τινα
ΑΠΟΡΙΑ: ο Μπένυ ή ο GAP υπήρξαν λαοί υπουργοί/υποεργοί?
πάντως κρίνων εκ του αχανούς γκαράζ ονόματιΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ εμπνεύσεως χορηγίας και διαχειρίσεως κονδυλίων Μπένυ τείνω προς την κλασικότροπη οικογενειοκρατία τύπου GAP
...εκτός αν η οπτική αρμνίας και ευδοκιμότητος υμών εκπορεύεται από τα γραφόμενα σε Λαμπράκη Τεγόπουλο και λοιπές σφικτά εναγκαλίζουσες την δημοκρατία δυνάμεις,
οπότε...

Κωνσταντίνος Μπάστας είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Η «Πρωτοβουλία για την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ και την αναγέννηση της πολιτικής» έχει σκοπό το διάλογο σε επίπεδο κοινωνικής βάσης (Νεολαία, ενεργοί πολίτες, μέλη και φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ) για το παρόν και μέλλον του Κινήματος ( και την ανάκτηση του χώρου της πολιτικής από τους πολίτες ) και της πολιτικής στην πατρίδα μας. Η δράση της έχει διττό στόχο:
Α) την υποστήριξη της υποψηφιότητας του σ. Προέδρου Γιώργου Παπανδρέου, όχι μόνο στο θέμα της εκλογής του αλλά και στην υποστήριξη του κυρίαρχου αιτήματος της επανίδρυσης του κινήματος και της αναγέννησης της πολιτικής στο πλαίσιο ( των αρχών που διέπουν) της διακήρυξης της πρωτοβουλίας μας
Β) την ενεργό υποστήριξη για τον πολλαπλασιασμό αλλά και το συντονισμό των υφιστάμενων ομάδων πρωτοβουλίας που ενδιαφέρονται και αγωνιούν ειλικρινά για την πορεία του Κινήματος και το μέλλον της πατρίδας μας έτσι ώστε ( διαμορφώνοντας μία νέα συλλογικότητα ) η συμμετοχική δημοκρατία να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και ρόλο.
Τα ιδρυτικά μέλη της «Πρωτοβουλίας για την Επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ και την αναγέννηση της πολιτικής» προέρχονται κυρίως από το χώρο της ( κοινωνικής βάσης του κινήματος ) νεολαίας αλλά και της παραγωγής. Έχουν πορεία και διαδρομή στο χώρο του Κινήματος και φιλοδοξούν με τη δράση τους να συμβάλλουν στο ξεπέρασμα της κρίσης και στην αναγέννησή του έτσι ώστε να επιτελέσει τον ιστορικό του ρόλο και καθήκον που είναι η διαμόρφωση μιας δίκαιης κοινωνίας ( προσδιοριζόμενη από τις διαχρονικές αρχές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ισότητας ) με συνοχή, συλλογικότητα, αλληλεγγύη, ισότητα, δημιουργία. Μια κοινωνία των ( ενεργών και χειραφετημένων ) πολιτών.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

"Η Πρωτοβουλία για την Επανίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

& την Αναγέννηση της Πολιτικής" σας καλεί στην ανοιχτή εκδήλωση

με θέμα: "Το παρόν και το μέλλον του Κινήματος".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22/10 στις 6:30 μ.μ

Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Νομού Αττικής - 3ης Σεπτεμβρίου 110, Αθήνα.

(τηλέφωνα επικοινωνίας 210 8215984 - e mail: k.mpastas@googlemail.com

ηλεκτρονική διεύθυνση: www.pasok-polites.blogspot.com)


* Στην ανοιχτή εκδήλωση έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν κι άλλες πρωτοβουλίες, και δίκτυα αυτοοργάνωσης όπως: Πρωτοβουλία 10 για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ της γενιάς μας, Δίκτυο Αυτοοργάνωσης – Συμμετοχικής Δημοκρατίας Υποστηρικτών Γιώργου Παπανδρέου , Αυτόνομη πρωτοβουλία φίλων, μελών και στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ για την στήριξη του Γ. Παπανδρέου και την επανίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ.α.

Με εκτίμηση
Μπάστας Κων/νος

Ανώνυμος είπε...

ΕΦΤΑΣΕ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΟΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΕΙ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ, ΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΕΧΟΥΝΕ ΕΠΙΔΩΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ , ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ 11/11 ,ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ!
ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΙΝΑΙ, Ο,ΤΙ ΤΟΥΣ ΤΑΖΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ, ΠΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 200 ΕΥΡΩ.
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΟΝΟΜΑΤΑ: Ο ΕΝΑΣ ΗΤΑΝΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ(ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ) ΚΑΙ ΑΠΕΤΥΧΕ, ΣΚΛΗΡΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΣ, ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΧΥΔΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΜΙΑ 200 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ.
Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ(ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥ), ΤΟΝ ΕΠΑΥΣΕ Ο ΑΚΗΣ , ΜΟΛΙΣ ΑΥΤΟΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ , ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΑΚΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΜΟΛΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ(ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,).
Ο ΕΤΕΡΟΣ, ΛΕΕΙ, ΕΙΝΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΣΟΚ , ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ- ΨΑΘ,ΠΡΩΗΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΙΚΟΣ (Ο ΑΚΗΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΑΧΥΛΟ ΜΙΣΘΟ, ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΚΗ), ΕΠΙΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ!!
ΡΩΤΟΥΜΕ ΤΟΝ Κο ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΑ ΑΝΙΘΗΚΟ , ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΕ ΕΤΣΙ??
ΑΥΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ, ΤΟΤΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ??
ΤΟ ΜΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ , ΤΟΥ Κου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΕΤΣΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΙΣ 11/11??
ΑΝ ΝΕ ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ : «ΑΙΣΧΟΣ»!!
ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ

xazopouli είπε...

Παρασκευή, 26 Οκτώβριος 2007
Άντε Βενιζέλο, άντε...

Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση
Παρακολουθώ τώρα την λειτουργία στην Θεσσαλονίκη, από την ΕΤ3...

Αν είμουν εκεί, καθώς βγαίνουν οι επίσημοι (Παπούλιας, Καραμαλής, Παπανδρέου, Βενιζέλος..., Υπουργός Β. Ελλάδος(!?!)... νομάρχης κα) θα φώναζα..

"Άντε Βενιζέλο, άντε... και Δήμαρχος!"

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Η ΝΔ ΞΑΝΑΒΓΗΚΕ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΗΛΙΘΙΟΙ..ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΘΑ ΚΛΑΙΝΕ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΦΑΝΕ.ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ?ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΕΝΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΝ ΤΗ ΝΔ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΤΙΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ..ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΞΙΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΠΩΣ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ.Μ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ...ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΝ ΟΛΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΠΟΥ ΔΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ...ΧΑΡΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ...

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ...ΑΠΟΡΩ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ...???ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΣΚΑΨΑΝ ΤΟ ΛΑΚΟ ΤΟΥΣ....

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ...ΑΠΟΡΩ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ...???ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΣΚΑΨΑΝ ΤΟ ΛΑΚΟ ΤΟΥΣ....

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 10 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
e-mail: protovoulia10@gmail.com * www.pasokprotovoulia10.blogspot.com

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ

Ποιοι είμαστε, τι πιστεύουμε, τι επιδιώκουμε

1. Ταυτιζόμαστε με τις αξίες της δημοκρατίας, της προόδου και του σοσιαλισμού. Ενδιαφερόμαστε για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ γιατί το αναγνωρίζουμε ως το Κίνημα που είναι εκ γενετής προορισμένο να συνενώνει διαχρονικά όσους ταυτίζονται με αυτές τις αξίες, ώστε μέσα από τους αγώνες τους να διανοίγει νέους θετικούς ορίζοντες για τον λαό και τη χώρα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο διεθνές στερέωμα.

2. Προσδιοριζόμαστε ως ανήκοντες στη γενιά που ήταν παιδιά ή δεν είχαν γεννηθεί καν την εποχή της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και που τώρα έχουν τις δικές τους ευθύνες και υποχρεώσεις, τα δικά τους ερωτήματα να απαντήσουν για το παρόν και το μέλλον. Και τα ερωτήματα αυτά γίνονται στα αλήθεια αδυσώπητα όταν προέρχονται από τη νεολαία : Ποιο μέλλον; Με ποια παιδεία; Τι εργασία; Σε ποιας ποιότητας και ποιών οριζόντων κοινότητα; Με πόσο ελεύθερο χρόνο; Σε ποιο, πόσο κατεστραμμένο στα αλήθεια περιβάλλον;

3. Νιώθουμε, ως μέλη αυτής της γενιάς, ότι χρειαζόμαστε το ΠΑΣΟΚ στον ιστορικό προορισμό του, ακριβώς γιατί θέλουμε τη δυνατότητα να συνενωθούμε και να δώσουμε τις δημοκρατικές, προοδευτικές, σοσιαλιστικές απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Να ανοίξουμε τους θετικούς ορίζοντες για το αύριο. Με ένα βασικό σχέδιο από τώρα. Ενάντια στο φάσμα της Δεξιάς που έχει έρθει ξανά κυρίαρχη με πολιτικές που μας γυρίζουν πίσω στα χρόνια του πιο άγριου καπιταλισμού, των πιο κραυγαλέων ανισοτήτων και αποκλεισμών, της πιο μεγάλης φτώχειας για τους πολλούς, του πιο μεγάλου πλούτου για τους λίγους, της πιο αλόγιστης συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον.

4. Αναγνωρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι, όπως το χρειαζόμαστε, στο ύψος του ιστορικού προορισμού του. Αντίθετα, βρίσκεται στο στάδιο της μεγαλύτερης κρίσης από καταβολής του σε σημείο, ώστε να καθίσταται αμφίβολη και αυτή ακόμα η δημοκρατική, προοδευτική, σοσιαλιστική πρόθεση πολλών εκ των καθιερωμένων ηγετικών στελεχών του. Πόσο μάλλον η δυνατότητά τους να μετουσιώνουν αυτή την πρόθεση σε ουσιαστική πολιτική πράξη.

5. Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η κρίση δεν είναι αποκλειστικά «τοπικό» φαινόμενο, αλλά έχει να κάνει με μια γενικότερη επέλαση των ιδεών της Δεξιάς, η οποία για να αντιμετωπιστεί επάξια από τη μεριά μας απαιτεί ειδικές σύγχρονες επεξεργασίες πάνω σε ένα πλήθος, όλο και πιο πολύπλοκων, οικονομικών και άλλων, εγχωρίων και διεθνών, παραμέτρων – επεξεργασίες που εδώ στην Ελλάδα είναι φυσικά ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθούν, καθόσον ακόμα εκκρεμούν ρήξεις με γνωστά φαινόμενα σαν αυτό της πολιτικής πατρωνίας και γενικά των «πελατειακού» χαρακτήρα εξαρτήσεων και δικτύων.

6. Πιστεύουμε, ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα όπως αυτή έχει εστιάσει στο θέμα της ηγεσίας, είναι και η μεγάλη του ευκαιρία για να αρθεί χωρίς ταλαντεύσεις στο ύψος του ιστορικού του προορισμού. Αρκεί να σημάνει το προσκλητήριο της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, χωρίς δισταγμό απέναντι στις απαιτούμενες ρήξεις. Χωρίς οκνηρία απέναντι στις απαιτούμενες επεξεργασίες. Για να πλειοψηφήσει υποσχόμενο μια κυβέρνηση που θα ανοίγει αληθινά θετικούς ορίζοντες για τον λαό και τη χώρα.

7. Εκτιμούμε ότι εδώ στην Ελλάδα το έδαφος για μια τέτοια πρόκληση είναι ήδη έτοιμο και ώριμο, έως αληθινά «σάπιο», για να δικαιολογήσει την πιο επαναστατική, την πιο ρηξικέλευθη διάθεση, τουλάχιστον σε εκείνα τα πεδία, όπου εκκρεμούν ακριβώς τέτοια θέματα, σαν αυτό των «πελατειακών σχέσεων» και γενικά αυτό του εκ θεμελίων αντιδημοκρατικού, αναχρονιστικού και αντικοινωνικού ως συγκεντρωτικού, φαύλου και διεφθαρμένου κράτους.

8. Επιπλέον εκτιμούμε ότι στην παρούσα συγκυρία ιδιαίτερα ωφέλιμη μπορεί, σε κάθε περίπτωση, να είναι και η ηγετικού επιπέδου συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη Σοσιαλιστική Διεθνή, τουλάχιστον κατ’ εκείνο το μέτρο που αυτή επιτρέπει :
α) την άμεση άντληση θετικών εμπειριών από τη διεθνή σκηνή,
β) την άμεση ένταξη των υπό συζήτηση «εθνικού» χαρακτήρα ερωτημάτων και των ζητούμενων λύσεων στην κατάλληλη παγκόσμια οπτική,
γ) την άμεση συμμετοχή στο διεθνή συντονισμό των δυνάμεων της προόδου και της δημοκρατίας επί θεμάτων που είναι αντικειμενικά παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

9. Σε αυτή τη βάση εμείς, ως μέλη της γενιάς μας, χρειαζόμαστε το ΠΑΣΟΚ, αλλά αναγνωρίζουμε ότι και το ΠΑΣΟΚ μας χρειάζεται εξίσου, αφού χωρίς τη γενιά μας, οι προηγούμενες γενιές που κυριαρχούν μέχρι σήμερα στο Κίνημα είναι λογικό να μένουν σε ότι ήταν δημοκρατικό, προοδευτικό και σοσιαλιστικό στα δικά τους χρόνια. Συνεπώς είναι λογικό να μη μπορούν ακόμα και να διανοηθούν καλά-καλά, ακόμα και να συναισθανθούν ποια είναι τα προβλήματα και τα ερωτήματα που αναδεικνύει ο σημερινός κόσμος –πόσο μάλλον να προσφέρουν τις ζητούμενες λύσεις και απαντήσεις.

10. Ξεκινάμε, σήμερα, αυτή την πρωτοβουλία για να δηλώσουμε την ταυτότητά μας, ως δημοκράτες, προοδευτικοί σοσιαλιστές, την ανάγκη μας για ένα Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα στο ύψος του ιστορικού προορισμού του και την ετοιμότητά μας να αγωνιστούμε για αυτό. Ξεκινούμε με αυτές τις σκέψεις, με αυτή την έγνοια για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ της γενιάς μας και απευθυνόμενοι σε όσους μοιράζονται τις ίδιες με εμάς σκέψεις, είτε ανήκουν, ήδη, στο ΠΑΣΟΚ, είτε ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν από τώρα, τους καλούμε να υπογράψουν το κείμενο και να ενώσουν τη φωνή τους και την αγωνία τους με τη δική μας.

• Ξεκινάμε σήμερα. Ξεκινήσαμε ήδη ένα βασικό εγχείρημα ανάληψης ευθύνης ως μέλη της γενιάς μας. Για τη νίκη της σύγχρονης δημοκρατικής, προοδευτικής, σοσιαλιστικής Ελλάδας.
• Μας κινητοποιεί το θετικό μας όνειρο. Μας απωθεί ο εφιάλτης του νεοσυντηριτισμού. Λέμε όχι στη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση. Λέμε ναι στο θετικό όραμα. Ναι στην ανάληψη ευθύνης. Ναι στην ανάληψη δράσης που παραπέμπει σε αυτό το όραμα ήδη από σήμερα, ήδη από τώρα!
• Η φωνή μας μπορεί να ακουστεί, η βούλησή μας δεν μπορεί να σταματήσει. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα, που μπορεί να κάνει επαναστάσεις. Μένει να το ενισχύσουμε. Μένει να κινητοποιηθούμε

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Ακαλίδης Σταύρος
Αναστασίου Νίκος
Γεωργακοπούλου Μάχη
Κίτης Γιάννης
Κόκλα Δώρα
Κόλλιας Γιώργος
Λάζαρης Βασίλης
Μπουρνάζος Σπύρος
Πρωτοψάλτης Γιάννης
Χαλκιώτης Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

Σχόλια για τον Γιώργο:

http://sfrang.blogspot.com


.

Ανώνυμος είπε...

Benizelo Zoniana
Νοέμβριος 2007 - Το σκάνδαλο της «αξιοποίησης» του σπηλαίου Ζωνιανών.
Ζωνιανά, η άλλη διάσταση
Το 1995 ειδικοί επιστήμονες της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αποστέλλονται να προβούν σε αυτοψία του σπηλαίου Σφεντόνης Ζωνιανών, με σκοπό να συντάξουν μελέτη για την αξιοποίησή του. Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, αφού πραγματοποίησαν τοπογραφικά σχέδια κάτοψης και διατομών, γεωλογικές μελέτες, χάραξη τουριστικών διαδρομών, και ότι άλλο χρειαζόταν από σπηλαιολογικής απόψεως, κατάρτισαν πολυσέλιδη βιβλιοδετημένη μελέτη (1501/6-9-1995), που υποβλήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση. Εκεί η μελέτη απορρίφθηκε ως μη πληρούσα τις προϋποθέσεις... Το γεγονός σχολιάστηκε καυστικότατα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να εξεταστεί παρόμοια μελέτη από το ΚΑΣ, μια και δεν εκλήθησαν οι σπηλαιολόγοι να αναπτύξουν τη γνώμη τους, τη στιγμή μάλιστα που κανένα μέλος εκείνου του Συμβουλίου δεν είχε τα ανάλογα προσόντα ή εξειδικευμένες γνώσεις στο αντικείμενο. Αναπτύχθηκε έτσι μια καχυποψία που κατέληξε σε εκτεταμένη αδιαφορία, όσον αφορά παρόμοιους χειρισμούς εκ μέρους των ανωτέρων κλιμακίων του ΥΠ.ΠΟ., σαν μια ακόμα, νομικά τουλάχιστον, άστοχη ενέργεια του ΥΠ.ΠΟ. (σχετ. βλ. και Απρίλιος - 2007).
Παραδόξως όμως, η ίδια μελέτη, λίγες βδομάδες αργότερα (1764/ 17-10-1995), με διαφορετικό εξώφυλλο (ενός ιδιωτικού γραφείου τεχνικών μελετών), ξαναμπήκε στο ΚΑΣ και αυτή τη φορά εγκρίθηκε ομόφωνα... Σημειώνεται ότι η «νέα» μελέτη δεν εισάχθηκε στο εν λόγω Συμβούλιο υπηρεσιακά, προφανώς για να μην αντιληφθεί κανείς τίποτα. Όμως, «έσπασε ο διάολος το πόδι του», το γεγονός μαθεύτηκε, καταγγέλθηκε αρμοδίως, αλλά μόνο μετά διετία διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση με την ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α5/ ΠΜΥ/Ε 14ΠΜΥ/Ε 140/ 27-2-1997 υπουργική (δυστυχώς μόνο για τα μάτια του κόσμου) απόφαση.
Την ανάκριση ανέλαβε ο Διευθυντής του ΥΠΠΟ κ. Α. Κεραμύδας. Πλήθος επιστημόνων κλήθηκαν να καταθέσουν, οι οποίοι επειδή τόλμησαν να πουν την αλήθεια, λοιδορήθηκαν στο έπακρο από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Τελικά το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. ήταν καταπέλτης για όσους μεθόδευσαν την απάτη, αλλά στη συνέχεια η υπόθεση, όπως και εκείνη του σπηλαίου Αλιστράτης, κουκουλώθηκε δεόντως: «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά». Όχι μόνο αυτό, αλλά οι «αρμόδιοι» πήραν και προαγωγή!
Αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, σε αμφότερες τις ανωτέρω υποθέσεις διατελεί η κ. Βιβή Βασιλοπούλου. Μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ. («εξ οφίτσιο» - βάσει αξιώματος - θέση), από κοντά και πάλι ο τ. Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων κ. Γιάννης Τζεδάκις, ο οποίος δεν προσήλθε ούτε καν να καταθέσει στην Ε.Δ.Ε., αδιαφορώντας για κάθε νόμιμη διαδικασία. Εν συνεχεία η κ. Βασιλοπούλου προάγεται σε προϊσταμένη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, ενώ λίγο αργότερα σε Διευθύντρια της Εφορείας Ανατολικής Αττικής. Εκεί, ως γνωστό, στο κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα, υπό εντονότατη διεθνή κατακραυγή, συντελέστηκε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία των ελληνικών αρχαιοτήτων. Το κωπηλατοδρόμιο κατασκευάστηκε δήθεν για τις «ανάγκες» των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε, μεταξύ άλλων, η σημαντικότατη εναλλακτική πρόταση της Τ.Α. Ιωαννίνων να διοργανωθούν οι αγώνες στην τέλεια από κάθε άποψη, και πανέμορφη λίμνη της Ηπείρου, αλλά εκεί τα αντίστοιχα έξοδα δεν θα ανέρχονταν ούτε στο 1/100000... Στο σημείο αυτό αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις (Ζωνιανών, Αλιστράτης, Μαραθώνα) «συμπτωματικά» Υπουργός Πολιτισμού ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μετά την ανάληψη της πολιτικής εξουσίας από τη Ν. Δημοκρατία, η κ. Βασιλοπούλου πήρε ακόμα μία προαγωγή. Κατέλαβε το ανώτατο για αρχαιολόγο αξίωμα, εκείνο του Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων. Δεν είναι σκοπός του παρόντος η εξέταση του υπαρκτού ή ανύπαρκτου αρχαιολογικού της έργου. Τα αμείλικτα όμως ερωτήματα, που προβάλλονται προς κάθε κατεύθυνση, είναι:
Τίνος έργου επιβράβευση αποτελεί η ανάρρηση σε επιτελικές θέσεις, τέτοιων δημόσιων λειτουργών; Πώς είναι δυνατόν τα αντίστοιχα υπηρεσιακά συμβούλια να μην πρόσεξαν καμμία ανομία; Μήπως πάλι οι σχετικοί υπηρεσιακοί φάκελοι, ουδέποτε έφτασαν ενώπιον των μελών τους και καταχωνιάστηκαν μακρυά από την «κοινή θέα»; Υπήρξαν ευκαιρίες που πολιτικοί παράγοντες όλων των κομμάτων ενημερώθηκαν για την αντίστοιχη κατάσταση. Γιατί άφησαν τα πράγματα να φτάσουν μέχρι εδώ; Aραγε υπάρχουν στοιχεία από τα οποία κάποιοι φοβούνται μήπως αποκαλυφθούν και άλλα σκάνδαλα; Υπάρχει το ενδεχόμενο να προτιμώνται για τις ανώτατες κρατικές θέσεις «λειτουργοί» που δεν λένε ποτέ όχι, να είναι δηλαδή αυτό το υπέρτατο προσόν τους;

Δίπλα στις τόσες και απανωτές παρανομίες στα Ζωνιανά, άλλη μια κραυγαλέα υπόθεση. Αυτή τη φορά όχι από κάποιους μικρής μόρφωσης κατοίκους του Ψηλορείτη, αλλά το χειρότερο από ύψιστους ταγούς για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για πολλοστή φορά επισημαίνεται ότι το ανυπέρβλητο και πρωτοποριακό έργο της επιστημονικής αξιοποίησης του σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής, από την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος, στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο μόνο 23 εκ. δραχμές. Από το ποσό αυτό, προφανώς ούτε «μίζες» περίσσεψαν να μοιραστούν, αλλά ούτε και σκορπίστηκαν για άχρηστους σκοπούς, όπως π.χ. με την κατασκευή ενός δήθεν «τουριστικού μονοπατιού» στο βουνό Κάλαυρος (το 2006) ή ενός «διαμορφωμένου χώρου στάθμευσης» του Δήμου Τρίγλιας Χαλκιδικής, ύψους 180.000 και 900.000 ευρώ αντίστοιχα, πάντα υπό την «υψηλή» έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού... Περιττό επίσης να αναφερθεί το γιατί και το πόσο δοκιμάζεται η παραπέρα προβολή της υπέρτατης επιστημονικής αξίας του σπηλαίου Πετραλώνων, όχι μόνο από την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά και τον απηνή πόλεμο εκ μέρους των «κρατικών» εμπλεκόμενων παραγόντων, εναντίον της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος.
http://www.aee.gr/hellenic/1st%20month/07%20b/071101/Zoniana.htm

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=qkx2No-9taY
Συμφιλιωτική ΕΝΙΑΙΑ ΛΙΣΤΑ εκλογών Reconciliating Unified election List

Ανώνυμος είπε...

Kala re paidia st' ali8eia psifisate Giorgo? Mipos den 8elete na kybernisoume pote? Aftos o ypnos den eprepe na ksanabgei! O Benizelos ta elege xyma kai afstira ta pragmata k gi afto itan andipa8itikos kai katalilos gia andipolitefsi! Ti na to kano ego to oneiro-orama tou Giorgaki otan tora yparxei asfalistiko k den anoigei to stoma tou? Etsi ekane o pateras tou? Osoi eiste me to Giorgo stin ousia eiste N.D. giati den 8elete na er8oume stin eksousia, na dei i xora ligo fos!

Ανώνυμος είπε...

Giati kanenas papandreikos den milaei tora pou parolo pou i ND klevei ton kosmaki mprosta sta matia tou parolo pou oute kan dikaiologeitai stin dikaiosyni to PASOK eiani sto 22%? Mipos eiste mpoukomenoi apo ta tsimpoukia pou pernete? Ante kai stis epomenes Giorgo psifiste na to pame 10%