25 Σεπτεμβρίου 2007

Η δήλωση του Υπεύθυνου Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοϊδη προς τα ΜΜΕ για το ζήτημα της απόσυρσης του βιβλίου της ιστορίας



"Η αιφνιδιαστική και αυθαίρετη απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού συνιστά μια απαράδεκτη απόφαση που δεν τιμά την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Με προφανείς εκλογικές σκοπιμότητες και μια σειρά από ξεδιάντροπα ψέματα και συνεχείς παλινωδίες η κυβέρνηση κατάφερε ένα καίριο πλήγμα:
- στην εκπαιδευτική διαδικασία – στην επιστημονική θεώρηση της Ιστορίας – στην απρόσκοπτη θεσμική λειτουργία του κράτους πέρα και πάνω από εξωθεσμικές πιέσεις
Θυμίζουμε τη δήλωση-δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού στις 9/9/07 στη Θεσσαλονίκη υπέρ της τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας αξιολόγησης του βιβλίου. Όπως επίσης τις δηλώσεις της πρώην Υπουργού Παιδείας στις 3/8/07 όταν ανακοίνωσε τις διορθώσεις που έγιναν από τη συντακτική ομάδα επί του βιβλίου.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι «επιφυλάξεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου» που επικαλείται ο νυν Υπουργός Παιδείας αποτελούν προπέτασμα καπνού καθώς είναι γνωστό ότι το αρμόδιο τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Π.Ι. δεν είναι αρμόδιο να αποφανθεί για την απόσυρση του βιβλίου.
Άλλωστε το αρμόδιο τμήμα είχε τοποθετηθεί ήδη επί των διορθώσεων από τα μέσα καλοκαιριού δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για την ανατύπωση του βιβλίου, ενώ το έκτακτο συμβούλιο που αιφνιδιαστικά συγκλήθηκε χθες – με τα μισά μέλη να δηλώνουν παρόντα – δεν παρουσίασε καμία νέα αιτίαση απέναντι στο περιεχόμενο του βιβλίου.
Σε κάθε περίπτωση ο νέος Υπουργός προκειμένου να δείξει ότι αντιλαμβάνεται την έννοια της απόδοσης ευθυνών και σέβεται στοιχειωδώς τη θεσμική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης οφείλει να πράξει τα ακόλουθα:
1) Να ζητήσει την παραίτηση σύσσωμου του τμήματος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με την αρχική ομόφωνη έγκριση του οποίου για την κυκλοφορία του βιβλίου προφανώς διαφωνεί.
2) Να δρομολογήσει άμεσα διαδικασία αξιολόγησης και διόρθωσης του κατά τεκμήριο χειρότερου προηγούμενου βιβλίου Ιστορίας του οποίου και αποφάσισε την επαναφορά.
3) Να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες συγγραφής νέου βιβλίου Ιστορίας για την ΣΤ’ Δημοτικού με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και απόλυτη διαφάνεια γύρω από τις επιστημονικές κατευθύνσεις που θα δοθούν στην αρμόδια συντακτική ομάδα.
4) Να εξηγήσει στην εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές και τις οικογένειές τους με ποιον ακριβώς τρόπο θα κλείσει το κενό που δημιουργείται στην ιστορική μνήμη αλλά και στην εκπαιδευτική διαδικασία για τους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού μέχρι να δρομολογηθούν τα παραπάνω."

3 σχόλια:

ange-ta είπε...

Θα σας έλεγα να σταματήσετε να εκτίθεστε με το αγράμματο βιβλίο της ανιστορίας και να ανοίξετε τα μάτια σας να κατανοήσετε γιατί ο κόσμος σας φτύνει.
Με αυτά και με αυτά, στις επόμενες εκλογές θα ψάχνετε να βρείτε τη ψήφο σας.
Αυτό είναι το πρόβλημα;;
Η απόσυρση του βιβλίου;;;

Ανώνυμος είπε...

Δε κατάλαβες βρε ange-ta βάλανε το κείμενο του Χρυσοχοίδη διότι είναι το μόνο που κρατάει κάποια μετριασμένη στάση. Εαν έβαζαν καμμία δήλωση του Γιωργάκη θα γίνονταν περισσότερο ρόμπα!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που θα κάνει ο GAP συνεργασία με τον Αλαβάνο θα δούμε πολλά!

ανεξακρίβωτες πληροφορίες μιλούν για νέο βιβλίο που θα γράφτεί με εντολή του George όταν έρθει στην εξουσία (μπρρρρ) που θα χαρακτηρίζει τον Κοραή ηθικό αυτουργό και πολιτικό καθοδηγητή της τρομοκρατικής οργάνωσης Φιλική Εταιρεία!

Σούργελα ανθέλληνες πασόκοι συνέλθετε!!!! Έχουν να πέσουν πολλές λεμονόκουπες και θα είναι και σάπιες!